En snabbkoll visar att det här är ett superaktivt gäng tjejer som har ambitioner åt alla håll. Följande fakta om de tio är till exempel: Nio av tio studerar fortfarande och av dem jobbar nästan alla extra vid sidan av skolan. De flesta av dem skulle hellre leva utan en TV än datorn. Två av tjejerna tycker ändå att en TV är viktigare att ha tillgång till än en dator. Tekniken till trots föredrar nio av tio att läsa tidningen i form av papper i handen, hellre än på webben. Hälften av tjejerna har varit lucia någon gång tidigare i ett tåg, och sju svarar att de hellre vill fira en traditionell jul än en alternativ.
Anmälde sig sjäva
På frågan om vem som anmälde dem till Norrbottens lucia svarar två att de faktiskt anmälde sig själva till uttagningarna. Bland årets ansökningar är det ingen pappa som anmält sin dotter. Däremot verkar en hel klan av kvinnliga släktingar ligga bakom många ansökningar.
- Min mamma har bestämt att hon skulle anmäla mig till Norrbottens lucia redan från det jag var tio år, säger Elina Edenhagen från Luleå. Tur för mamma att Elina precis klarar åldersgränsen på 18 år innan det är dags för luciatåget att skrida in i Domkyrkan för kröningen. Sara Rassa Olsson kommer från Jokkmokk.- Jag gillar att prova nya saker och ser fram emot luciatåget, säger hon, som pratar fyra språk. Ett av dem är spanska och för den som blir tvåa i röstningen skulle den kunskapen sitta bra. Tvåan får liksom tidigare år lussa på Kanarieöarna.
I år har röstningsförfarandet ändrats vad gäller Norrbottens Lucia. De gamla urnorna som hängt med så länge har skrotats och i år röstar alla med hjälp av sin telefon. Varje kandidat har ett telefonnummer och genom att ringa detta lägger du din röst på respektive kandidat. Telefonnumren redovisas i Norrbottens-Kuriren.
Röstningen här på Kuriren.nu är alltså också borttagen och bara telefonröster gäller.