Dagen då tomtemor tog över

Årets tomtemor är ingen stor förespråkare av julklappar, men hon gör ett undantag för kollegan Anna-Sol Renberg. "Hon är värd en julklapp för allt hennes slit under hösten."

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2017-12-23 07:30

För många är julen en traditionens högtid. Det är något som vi högaktar på Norrbottens-Kuriren som traditionsenligt ser till att en av helgens huvudfigurer finns med i julaftonstidningen.

I år föll valet på en person som verkligen lever upp till julens budskap om gemenskap och omtanke. Märk väl inte bara på julafton, för 40-åriga Nathalie Caron Elfgren gäller budskapet årets alla dagar.

Årets tomtemor är nämligen ordförande i organisationen Natthärbärge i Luleå.

Skådespelaren Nettan Öhrvall på Lule Stassteater bidrar i högsta grad till förvandlingen. Hon lånar ut scenkläder som inte kom till användning i årets julkalender i Luleås stadspark.

– Nej, nej, i år har tomtemor åkt på "yoga-retreat". Hon vann lite pengar och behövde ett avbrott. Det är därför hon inte är med i år, berättar Nettan Öhrvall.

Hon har spelat rollen som tomtemor under de senaste åren och bjuder gärna på sin samlade kunskap i ämnet.

Raskt plockar hon fram tomtemors korsett som skapar den rondör som rollen kräver. Med hjälp av en röd kjol, en rödgrön tunika och det röda förklädet är förvandlingen total.

Medan tomtemor får sina karaktäristiska röda kinder passar Nathalie Caron Elfgren på att förbereda sig inför sin framträdande.

Vad brukar en tomtemor säga?

– God jul är aldrig fel, svarar Nettan Öhrvall.

Hur är tomtemor?

– Hon är snäll och omhändertagande.

Vad gör tomtemor?

– Man kan säga att det är tomtemor som ser till att få saker gjorda.

Nathalie Caron Elfgren är född i Kanadas näst största stad. 2002 träffade hon sin blivande man, Erik, som då var utbytesstudent i Montreal.

– Det är orsaken till att jag flyttade till Luleå. Här trivs jag bra, framför allt med människorna.

Hon är medlem i Luleå missionsförsamling och har under flera år engagerat sig i gemensamhetsmiddagarna för EU-migranter.

När Luleå kommun i våras lade ned sitt natthärbärge för hemlösa bestämde sig Nathalie Caron Elfgren för att agera.

Under hösten har den fristående föreningen Natthärbärge i Luleå bildats.

– Det har varit en otroligt jobbig höst. Förutom mitt vanliga arbete som modersmålslärare har vi fått jobba hårt för att få igång verksamheten. Vi har arbetat oss till gränsen för utbrändhet. Därför längtar jag efter ett lugnt julfirande.

Den 15 december öppnade natthärbärget som är placerat i föreningens Rias tidigare lokaler på Repslagargatan i Luleå.

Med hjälp av donationer från privatpersoner kan organisationen erbjuda tio sängar. Tanken är att det tillfälliga boendet ska hållas öppet från den 15 december till den 30 april.

Luleå kommun skjuter till två miljoner kronor till verksamheten, vilket har gjort det möjligt för föreningen att anställa sex personer som finns tillgängliga under nattetid.

– Jag är glad att vi har lyckats få igång verksamheten så att hemlösa slipper övernatta i bilar under den kalla vintern, men vi behöver fler sängplatser. Runt 20 sängar skulle täcka behovet i Luleå.

Norrbottens-Kurirens tomtemor har fått ett uppdrag. Hon ska dela ut en valfri julklapp till en valfri person.

Det blev inte så lätt som vi hade trott.

– Oj, jag gillar inte julklappar. Jag är emot konsumtion och tycker att de flesta av oss har redan fler prylar än vi behöver, säger Nathalie Caron Elfgren.

Vad betyder julen för dig?

– För mig handlar det inte om att ge den finaste julklappen eller skapa den godaste julmiddagen utan om att vårda våra relationer. Julen är en tid för gemenskap och omtanke för alla våra medmänniskor. Det är en högtid som man tillbringar med sin familj och släktingar. I år blir det första gången som vi stannar i Luleå.

Norrbottens-Kurirens tomtemor fann dock snart råd och bestämde sig för att en eftermiddag dagarna före jul överraska sin kollega Anna-Sol Renberg som i högsta grad bidragit till starten av natthärbärget.

– Hon har jobbat hårdare än jag. Därför har jag bestämt mig för att ge henne ett presentkort till massage.

På bilderna härintill kan du se Anna-Sol Renbergs reaktion.

Tomtetraditionen

I alla tider har det diskuterats var tomten har sin hemvist. Nordpolen och Grönland har sina förespråkare, medan flera förvirrade engelsmän verkar tro att han bor i finska Rovaniemi.

Ett annat tänkbart svar är staden Myra i Turkiet. Det bodde nämligen biskopen Sankt Nikolaus på 300-talet, Han har pekats ut som upphovsman till myten om tomten.

Den skäggige biskopen visade en stor givmildhet och gav i hemlighet gåvor till fattiga genom att bland annat lägga mynt i deras skor om natten.

Holländska utvandrare tog med traditionen till USA, där julens huvudfigur brukar kallas Santa Claus.

Särskilt fryntlig var dock aldrig Sankt Nikolaus. När hans grav i italienska Bari öppnades visade sig att han var en spinkig man, cirka 150 centimeter lång.

Jultomten är i dag snarare en slags hybridfigur bestående av en rad olika traditionella föreställningar hämtade från hela världen. Hans rundlätta lekamen brukar tillskrivas Walt Disney och Coca-Cola-reklamen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om