Dagbarnvårdarna försvinner från Luleå

I dagsläget har Luleå kommun sex dagbarnvårdare anställda. Men till sommaren ska bara en finnas kvar. Föräldrar väljer förskolan istället.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Luleå2017-03-30 16:39

–Vi ser att det är en minskad efterfrågan. Det gäller över hela Sverige. Från att ha varit ungefär 25 procent av förskoleverksamheten på åttiotalet är den nere på 1-2 procent nu, och det gäller de flesta kommuner i Sverige . Och föräldrar väljer i första hand förskolan, säger Sonja Lundmark som är förskolechef för dagbarnvårdare i Luleå kommun.

Barn– och utbildningsnämnden beställde i höstas en översyn av dagbarnverksamheten. Nu har kommunen bestämt att från och med den 5 augusti ska fem av de sex dagbarnvårdtjänsterna försvinna. Barnen som har gått hos dagbarnvårdarna kommer att flyttas över till förskolegrupp. Flera av kommunens dagbarnvårdare har inte alla sina platser fyllda i dag och saknar helt, eller har väldigt kort, kö.

– Vi har 3 300 barn placerade i förskolan idag i Luleå, 14 familjer med 17 barn har placering hos dagbarnvårdare. Vi ser i Luleå samma trend som i hela Sverige, att det är svårt att rekrytera personer till detta yrke, säger förskolechef Sonja Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om