Det var den 19 mars i år som regeringen beslutade att tillsätta en sannings- och försoningskommission som ska utreda kränkningar mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. Beslutet togs efter påtryckningar av Svenska tornedalingars riksförbund Tornionlaksolaiset (STR-T) och ungdomsförbundet Met Nuoret.
Det är första gången som Sverige tillsätter en kommission för att utreda vad som har hänt under historisk tid. I uppdraget ingår att kartlägga övergrepp. Bland annat utfördes skallmätningar så sent som på 1950-talet i flera byar i Tornedalen, hävdar Tornedalingarnas riksförbund.
Sanningskommissionen består av sju ledamöter. Ordförande är Elisabeth Fura som tidigare var chefsjustitieombudsman samt domare vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Kommissionen har hunnit med två sammanträden och har nyligen tagit beslut om en serie offentliga möten runt om i Norrbotten. Målet är att presentera utredningens uppdrag och ta del av tornedalingars levnadshistorier.
– Vi befinner oss i en uppstartsfas, men har tagit fram en arbetsplan inför hösten. Under vecka 43 och 47 kommer kommissionen att resa runt till små och större orter i Norrbotten. För att klara vårt uppdrag är vi beroende av människors röster och berättelser, säger Stefan Aro på kulturdepartementet.
Det första mötet hålls i Pajala den 20 oktober. Dagen efter besöker kommissionen Aapua och Nilivaara. Den 22 oktober arrangeras ett möte i Kiruna.
Den 15 november återupptas turnén i Vittangi. Därefter väntar träffar i Kangos och Karesuando innan kommissionens sista möte i länet äger rum på Örnäsgården i Luleå den 18 november.
– Vi kommer även att besöka friskolan i Kangos. I vårt uppdrag ingår att genomföra en slags barnkonsultation, där vi håller en "hearing" med barn och unga, avslöjar Stefan Aro.
Under vecka 50 kommer möten att arrangeras i Stockholm, Uppsala samt Umeå.
– Det handlar om ett försök att gå till botten med den svenska assimileringspolitiken. Vad var det som hände under 1800- och 1900-talet? Hur har det påverkat tornedalingar? Det är en resa som startar nu, där vi till våren planerar att ta upp vittnesmål från människor som kan berätta vad de eller deras föräldrar varit med om. Det här är ingen vanlig statlig utredning utan det handlar om att bjuda in tornedalingar till interaktion, säger Stefan Aro.
I maj 2022 ska kommissionen redovisa sitt arbete.