Då stängs Bergnäset av från stan

Trodde ni att det var färdigt med vägarbeten, tänk om. Kommande arbete stänger av en hel stadsdel.

Nästkommande sommar stängs bron av då broklaffarna ska bytas ut.

Nästkommande sommar stängs bron av då broklaffarna ska bytas ut.

Foto: Linda Wikström

Luleå2017-07-12 05:00

Under juni och juli månad stängdes delar av centrala Luleå av för ett omfattande byte av VA-ledningar i samband med projektet Östra länken.

Köer bildades och det var ett allmänt trafikkaos för alla pendlare skulle ta sig till och från arbetet på morgnar och eftermiddagar. Men det planerades ytterligare ett större vägarbete i Luleå som sköts fram till nästkommande sommar.

Bergnäsbron är i behov av underhållsarbete då klaffarna under bron ska bytas ut.

– Det är ett omfattande arbete vi har framför oss. Men vi valde att senarelägga arbetet då det redan var inplanerat flera större vägarbeten i centrum, säger Arnold Vonkavaara, regionchef Trafikverket Nord.

Bergnäsbron invigdes i juli 1954 och var med sina 896 meter Sveriges längsta bro. Det tog fyra och ett halvt år att bygga broförbindelsen mellan Luleå och Bergnäset innan den kunde invigas.

Någon som gärna ser att Bergnäsbron renoveras eller rent av byggs upp på nytt när den gamla har tjänat sitt syfte är Lenita Ericsson, Stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Jag är positivt inställd till att ta ett tag runt Bergnäsbron och området runt det. I dagsläget är det inte en fin entré när man kommer in till centrum från Luleås södra sida.

Där anser hon att Trafikverket är en propp. Området kring bron nyttjas inte idag till något då kommunen inte vet när en eventuell byggnation eller större upprustning kommer att ske.

– På tjänstemannanivå förs det regelbundet möten med Trafikverket om till exempel Bergnäsbron. Men om det skulle ha varit på gång ett större renoveringsarbete eller att bygga en ny bro skulle vi ha fått den informationen då det krävs en större investering i ett sådant projekt.

Tillsammans med Luleå kommun så planerar Trafikverket som ansvarar för Bergnäsbron det kommande underhållsarbetet som påbörjas nästa sommar.

– Planerad tid för det här är två till fyra veckor och redan nu kan vi säga att det kommer att bli störningar i trafiken. Det mesta arbetet ska vi försöka göra nattetid, säger Arnold Vonkavaara.

Trafikverket kommer att leda om trafiken och hålla en körbana öppet så att det går.

– Men vissa tider kommer bron att vara helt avstängd och då får vi leda om trafiken över Gäddvik och vidare mot Storheden till exempel.

Nu pågår en omfattande planering för klaffbytet på Bergnäsbron.

– Det krävs en god planering när det är trafikpåverkande för lokaltrafik, taxi samt alla som pendlar över bron dagligen.

Fakta Bergnäsbron

Bergnäsbron invigdes tisdagen den 6 juli 1954 var den med sina 896,5 meter Sveriges längsta bro.

Bron har en segelfri höjd på 7,3 meter när den är stängd. Dess körbana är endast 7 meter bred, men separata gång- och cykelbanor finns på båda sidor om körbanan. Bergnäsbron är en öppningsbar klaffbro över Lule älv mellan centrala Luleå och Bergnäset.

Det tog fyra och ett halvt år att bygga broförbindelsen mellan Luleå och Bergnäset. Landshövding Bernhard Gärde (1928 - 1937) var emot Bergnäsbron och slog näven i bordet vid ett möte med en uppvaktning om bron som "Antnäs-Nisse" ledde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om