Luleå kommun avser att bjuda ut brandstationstomten, kvarteret Bävern, genom en markanvisningstävling. Under första kvartalet nästa år kommer kommunstyrelsen att besluta om vilka krav som ska gälla för exploateringen av den attraktiva tomten.
– Bävern har ett extremt bra läge. Vi ska ha höga krav vad vi ska ha där, att göra en arkitekttävling gör att vi får lite höjd på hur det ska se ut där, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
– Jag är jätteglad att vi får en arkitekttävling, det var det vi drev. Det är ett så otroligt attraktivt läge. Vi ser fram emot att få fina förslag som gör att Luleå visar sitt fina ansikte utåt, säger Carola Lidén (C).
Det var förra hösten som kommunledningen backade från sin tidigare uppgörelse med fyra fastighetsbolag och beslutade att utlysa en arkitekttävling för kvarteret Bävern, efter hård kritik från oppositionen.
Luleå kommun har gärna velat ha med branschförbundet Sveriges Arkitekter i tävlingsorganisationen, men det ser inte ut att bli av.
– Vi hade tänkt ha arkitekttävlingen med Sveriges Arkitekter, men de har tackat nej. De kommer inte vara med och rigga tävlingen åt oss. Det har att göra med att de har inte kapacitet till det, säger Carina Sammeli.
När ska tävlingen avgöras?
– Under 2023 hoppas jag vi har klar den, om vi skickar ut den under våren, säger Carina Sammeli.
En markanvisningstävling innebär att vinnaren får möjlighet att köpa marken och bygga i enlighet med sitt vinnande förslag. Det kommer dock att ta flera år innan bygget kan starta. Vinnaren ska koras, en ny detaljplan som överensstämmer med det vinnande förslaget måste tas fram och vinna laga kraft och därefter kan byggföretaget söka bygglov.
Carina Sammeli menar att det gäller att se till stadens behov på sju till tio års sikt när det ska avgöras vad som ska byggas på tomten.
På stadsbyggnadsförvaltningen arbetar projektledaren Anneli Jonsson-Ölund med förslaget till ny detaljplan för kvarteret Bävern. Hon är också involverad i arbetet med kriterierna för markanvisningstävlingen.
Vad vill kommunen se på tomten?
– Det är något vi diskuterar dagligen. Området har hög potential, vi vill få ut så bra kvalitéer som möjligt, att vi förvaltar området på det sätt som platsen förtjänar, säger Anneli Jonsson-Ölund.
– Vi pratar om bostäder, kanske kontor. Vi pratar om parkeringshus och en del funktioner som förstärker evenemangsstråket mellan Kulturens hus och Coop Arena, fortsätter Anneli Jonsson-Ölund.
Kommunen håller på och förbereder för rivningen av gamla brandstationen. En miljöinventering måste göras av lokalerna och marken, för att kartlägga eventuella föroreningar och vilket material som innehåller farliga ämnen.
– Den ska vara gjord innan vi kan få ett rivningslov för lokalerna, säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.
– Det är inte tänkt att det ska stå som ett spökbygge i massor med år, fortsätter hon.
Än så länge finns det hyresgäster kvar i kvarteret, region Norrbotten har ett hyreskontrakt för ambulansen som löper ut vid detta årsskifte. Som bekant är kommunen och region Norrbotten inte överens om hyresvillkoren för de nya lokalerna som finns i nya räddningsstationen på Risslan.
Luleå kommun har också personal tillfälligt placerad i en del kontorslokaler.
– Socialförvaltningen nyttjar gamla fritidskontoret, det är tillfälligt, säger Helén Wiklund Wårell.