Lumire vill tillsammans med Lulebo, stadsbyggnadsförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen samt Diös, Sömnadskollektivet, Rädda barnen och PMU starta ett nytt projekt vid Köpmantorget i Luleå centrum. Projektet som går under namnet Returpunkt centrum handlar om att komplettera de återvinningsstationer som finns med en central punkt, där människor kan lämna saker för återbruk.
Eftersom lokalen finns i centrum blir det lättare för den som saknar bil att lämna sina prylar och kläder till återbruk. Återvinningsmarknaden (butiken) på Kronan kommer att upphöra senast i slutet av 2021, då ansvaret för återbruk överförs till Lumire vid årsskiftet 2021/2022.
Returpunkt centrum är tänkt att bli en lokal mötesplats som skapar sysselsättning, anställningar och arbetsträning liknande verksamheten som i dag bedrivs på Kronan.
– Vi kommer att hjälpa till med att rusta lokalen, på återvinningen har vi en del material och vi har arbetskraft som kommer att inreda lokalen, säger Magnus Johansson, integrationschef på kommunens arbetsmarknadsförvaltning.
– När lokalen är i drift kommer vi att ha en del arbetsträning där, i samverkan med de andra aktörerna, fortsätter han.
Returpunkten ska förutom insamling och utlämning av återbrukade prylar inrymma ett cykelbibliotek och verktygsuthyrning. Något cykelbibliotek finns inte i Luleå, det är precis som det låter ett ställe där Luleåborna ska kunna låna en cykel.
I en del av lokalen ska det finnas en butik för handplockade secondhandkläder, en pop up butik. Där är det också meningen att Sömnadskollektivet och elever på olika folkhögskolor kan sälja sina alster.
Projektet Returpunkten hämtar sin inspiration från Sundbyberg där en liknande verksamhet bedrivs, Returpunkt Sundbyberg samt butiken #Inspo STHLM som finns i Moodgallerian.
Lumire och berörda förvaltningar ansöker om totalt 3 347000 kronor från kommunen för projektet, som ska pågå i drygt två år, från oktober i år till december 2022.
Rädda barnen och PMU ska bidra med kläder och prylar till försäljning, där hälften av försäljningspriset går till projektet och hälften till organisationerna. Sömnadskollektivet ska bidra med en skräddare som ska finnas på plats i lokalen cirka tio timmar i veckan. Fastighetsägaren Diös bidrar med 50 000 kronor till marknadsföring.
På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp ansökan för beslut.