– Vad vill någon oss, vi tillverkar ju bara plåttak, säger Sven Lindström, vd för Kalix mekaniska industrier, Kami, i Kalix som tillverkar takplåt och tillbehör till tak.
Enligt en undersökning gjord av Accenture så har cyberattackerna ökat med 31 procent mellan 2020 till 2021. Attacker, som om de lyckas, kan få stora konsekvenser för företagen.
– Jag misstänker att företaget stannar. Produktionen skulle kunna vara igång men ordrar och fakturering stannar nog. Fast om en maskin går sönder så stannar produktionen också. Därför har vi lagt ut det här på ett företag som kan det här med säkerhet och där servrarna står, säger Sven Lindström.
Målgruppen för cyberattackerna har förändrats med tiden.
– Tidigare riktade man in sig mot de med jättemycket pengar. Idag riktar man sig även mot små- och medelstora företag för man ser att där finns i alla fall en viss betalningsvilja, säger Tore Johnsson, vd Luleå science park.
I en rapport gjord av Svenskt näringsliv uppger tre procent av företagen i Norrbotten att de drabbats av minst ett cyberbrott under året, vilket är betydligt färre än för stöld, skadegörelse och bedrägeri som ligger mellan 13–16 procent.
– Utåt sett är det inte ett så stort problem för det är inte så många som vill skylta med det, men när jag pratar med företag så är det klart att det är återkommande attacker, säger Hans Andersson, regionchef i Norrbotten för Svenskt näringsliv.
– Större företag oroar sig nog mer för cyberattacker, men det beror nog på att de vet mer och har högre kompetens i frågan. På mindre företag kan man tänka att man har ett virusprogram på datorn och så har man inga hemligheter, säger Lars Lindberg.
– Det stora problemet för små- och medelstora företag är att man inte funderat på vad som är skyddsvärt. Vad händer om man inte kommer åt sin kundlista, ritningar, inte kan betala eller att data läcker ut till andra. Det tänker man inte så ofta på utan man tänker att man inte har så mycket att skydda, säger Tore Johnsson.
Internationellt sett har medvetenheten för cyberbrott ökat bland företagen. 49 procent av de tillfrågade företagsledningarna oroar sig mest för cyberrisker, vilket har gjort att den tagit över förstaplatsen från oron för hälsorisker, 48 procent. Det visar PwC:s undersökning, CEO Survey 2022, gjord i 89 länder.
"Sveriges små och medelstora företagare är i världsklass när det kommer till digitalisering", skriver sex företrädare för Sweden ICT i en debattartikel i DN, men när det gäller cybersäkerhet rankas Sverige på plats 26 globalt.
– Vi bygger inte alltid in säkerhetslösningar. Många företag är duktiga på det men ur ett nationellt perspektiv är vi inte ledande, säger Tore Johnsson.
Varför har det blivit så?
– Vi är ganska naiva i Sverige och har varit det länge. Vi litar på folk. Vi låser inte bilen och lämnar öppet i tvättstugan. Det här följer troligen med när vi ska utveckla mjukvara, hårdvara och system, säger han.
För att höja medvetenheten för cyberrisker har Luleå science park tillsammans med fem andra science parks i Sverige lämnat in en ansökan för att kunna bli en hub vad gäller cybersäkerhet.
– Då skulle vi kunna bli en katalysator för att höja medvetenheten, säger Tore Johnsson.