Coronastöd har varit räddningen för många företagare och föreningar. Men det har inte varit helt problemfritt att söka, vittnar tre arbetsgivare om.
Anna Holmboms frisersalong Hårfixarna i Luleå har påverkats på flera sätt av pandemin. Det får endast vistas tre kunder i salongen samtidigt, hon arbetar med visir och har utökat städningen med att till exempel desinficera ytor mellan varje kundebesök. Som för många andra företag minskade antalet kunder i början av pandemin.
– I våras när jag kollade på det var det en 30-procentig minskning. Nu på hösten har det ändå varit bra med tanke på omständigheterna som råder.
I våras sökte hon Tillväxtverkets korttidspermitteringsstöd. Det innebar att hon kunde permittera sig själv, som är den enda anställda, den tid som hon inte hade kunder. Hon fick snabbt ansökan godkänd och pengar utbetalda.
– Sedan i mitten av perioden fick jag ett mejl om att jag skulle göra en avstämning. Jag gjorde det i god tid men när jag skulle signera avstämningen var det något som inte fungerade.
I oktober fick hon ett mejl där det stod att hon måste betala tillbaka hela stödet eftersom de inte hade fått någon avstämning.
– Det är väldigt olyckligt eftersom stödet är till för att stödja och hjälpa och det behövdes hjälp. Men nu vill de ha tillbaka allting.
Hon har överklagat till Förvaltningsrätten.
– Jag tycker det är tråkigt att man är så stenhård när det är uppenbart att det handlar om en liten företagare som har fyllt i alla uppgifter och endast har missat signeringen.
Tillväxtverket meddelar att man inte kommenterar enskilda ärenden.
Janne Forslund på Samljus i Luleå berättar att det har varit i princip stendött i hans bransch sedan pandemin bröt ut. Då var det sex anställda i firman. Idag är de fyra.
– Vi ska faktiskt ljussätta en studio för streaming på Jokkmokks marknad. Det är det enda hyfsat stora jobb jag har gjort på sex månader.
Samljus har sökt och fått både omställningstöd och stöd för korttidspermittering.
Företaget sökte också ett bidrag riktat till kulturbranschen från Kulturrådet.
– Men på något sätt försvann en av våra bilagor, så det fick vi inte.
Det han saknar är en tydligare samordning mellan stöden och restriktionerna.
– Nya restriktioner går inte hand i hand med nya stöd till företagen. Politikerna skulle kanske ha gjort upp en åtgärdsplan för de drabbade företagen samtidigt som de kom med nya restriktioner.
Ändå har han inte gett upp hoppet.
– Vi kämpar och har kontakt med flera festivaler som vi hoppas blir av i sommar.
Jonas Thiger, ordförande, Luleå konståkningsklubb, berättar att klubben har sökt och fått coronastöd för föreningar dels via Riksidrottsförbundet, dels via Luleå kommun. Eftersom klubben har två tillsvidareanställda har man även nyttjat möjligheten till korttidspermittering.
– Det var ganska enkelt att söka, men sedan blev det en regeländring mitt i, så vi blev återbetalningsskyldiga för en del av det.
Orsaken, förklarar han, var att det från början var tillåtet att ha semester under en permitteringsperiod, något som sedan ändrades.
– Då hade personalen redan haft semester. Hade vi vetat det innan hade vi kunnat planera det annorlunda så att vi hade fått behålla hela stödet.
Hur hade det gått för er utan stöd?
– Stöden har hjälpt oerhört mycket, annars hade vi i princip varit konkursmässiga nu. Inkomsterna för klubben har minskat när vi inte kan arrangera läger och tävlingar.