Det är lunchtid, en tid på dagen då många skolungdomar kommer och handlar på Coop Varvet, och en polispatrull har parkerat utanför.
Inne i personalutrymmena sitter tre flickor i övre tonåren. Nyss greps de på bar gärning av två väktare när de försökte ta med sig choklad och godis ut från affären utan att betala.
Två poliser förhör dem. Formellt kallas brottet för ringa stöld.
Petter Öman, biträdande butikschef på Coop Varvet, känner sig lätt frustrerad.
– Det är ofta snatterier här, minst någon gång varje dag, och man blir lite trött. Det tar bara tid och energi och så blir det fel i lagret så vi inte får hem varor när det behövs och så vidare.
Energidrycker och godis är det som är oftast stjäls, även kött.
Snattarna är i alla åldrar, både äldre och yngre. Flera är missbrukare och kan komma tillbaka och försöka stjäla ur butiken flera gånger.
Men det är också många ungdomar.
Ibland ser butikspersonalen stölderna med egna ögon.
– De vet oftast sina rättigheter, vägrar öppna väskor, så då måste man börjar ringa polisen. De som snattar verkar strunta fullkomligt i att det är olagligt, säger Petter Öman.
Han har gett upp att försöka prata förstånd med dem.
– Jag tycker det känns onödigt, för det hjälper inte. Det är som att något saknas i uppfostran, säger han dystert.
Poliserna i butiken berättar att de åker ut nästan varje dag till butiker som drabbats av stölder. Oftast har personerna tagits direkt av väktare och ibland har de även fångats på bild av övervakningskameror.
Straffsatsen för ringa stöld är böter eller fängelse upp till sex månader, men det är sällan det blir mer än böter. Ungdomar under 15 år döms inte, däremot kontaktar polisen socialtjänsten och föräldrarna.
Även två väktare utan uniform är på plats. De jobbar som butikskontrollanter och det var de som upptäckte stölderna.
När någon stjäl håller de koll på personen hela vägen till efter sista kassan. Då tar de fast personen och ringer polisen.
– I 99 procent av fallen går allt lugnt till, berättar en av väktarna.
De tror att det kan finnas olika anledningar till att människor stjäl i butiker – grupptryck, impuls eller att de ser en dyr vara som de inte har råd med.
Varje år kostar stölder Coop Norrbotten mellan 25 och 30 miljoner kronor. För Coop Varvet handlar det om cirka 200 000 kr per år.
– Vi tror att det är bra om det här problemet uppmärksammas av både skola och framförallt föräldrar. Det börjar som en "liten" stöld, men kan lätt vara början på större problem om det inte fångas upp av samhället, säger Tomas Hansson.
I ett försökt att stoppa stölder har de satt upp kameraövervakning och kallar in väktare, både med uniform och utan. De har också jobbat med att berätta om situationen.
– Eftersom vi på Coop Varvet har haft en ökad mängd svinn och snatterier efter skolstarten så har vi varit ute och informerat på närliggande skolor och även haft kontakt med föräldrar.
Han tycker det är olyckligt med stölderna på flera sätt.
– De pengar som vi måste använda på att täcka upp kostnaderna för stölderna hade vi annars kunna lägga på medlemsrabatter, att fräscha upp i butiker och sponsra till exempel idrottsföreningar. Så det är tråkigt.