– Det var en chock när jag öppnade brevet, allt hinner ju fallera innan man får hjälp. Nästan två år av hans skolgång kan gå förlorad om han inte får hjälp utan en diagnos, säger Adrians mamma Frida.
Idag går Adrian på en förskola i Luleå utan speciella insatser åsidosatta för att underlätta hans förskolgång. Mamma Frida förklarar att Adrians svårigheter främst kretsar kring förändringar av alla dess slag.
– Det går inte att göra saker spontant, om jag måste på Ica och handla så måste jag förbereda honom på det långt i förväg. Minsta lilla förändring gör att han verkligen får panik, det är jättejobbigt att se honom så, säger hon.
Som resultat ser varje dag exakt likadan ut. Även något så enkelt som att byta från vinterkläder till sommarkläder tar nästan två veckor för Adrian att vänja sig och släppa panikkänslorna över det nya i hans liv. Och när Frida köper nya kläder till honom är det samma sak.
Därför köper hon oftast flera uppsättningar av exakt samma kläder för att lindra ångesten. Andra problem Adrian har är svårigheter med relationsskapande och hyperaktivitet.
– Hemma går det bra för jag har anpassat både mig och vardagen, men på förskolan är problemen stora, berättar Frida.
Första tecknena på att Adrian troligtvis har en neuropsykiatrisk nedsättning framkom när han var kring två år gammal. Sedan dess har det pratats med psykologer på både förskola och hälsocentral, samtliga har kommit med samma slutsatser.
– De säger att han fungerar bäst i uppstyrd miljö i par med en vuxen. Blir det stökigt och han lämnas ensam så kan han gå upp i varv och det slår över. Han har svårt att veta hur han ska ta kontakt med andra barn så han slåss, kastar grejer eller lever om för att få uppmärksamhet, säger Frida.
Fyraåriga Adrian har nyligen remitterats till Neuropsykiatriska enheten (NEP) på Sunderby sjukhus för utredning, och förra veckan fick de ett svar. De erbjöds en tid om ungefär 33 månader, nästan tre år.
För några månader sedan skrev Norrbottensmedia om just de långa kötiderna till NEP-enheten, då handlade det om en ettårig kö för barn med autism. Kötiden för barn med adhd var då 26 månader.
Orsaken till dessa långa kötider var enligt verksamhetschefen Lars Löfgren att verksamheten inte har varit rätt dimensionerad för alla remisser.
– Det känns hemskt att min sons framtid ska hänga på resurser, säger Frida.
Fotnot: Frida och Adrian heter egentligen något annat.