Chockbeslutet: Fredrik Hansson (S) kallar till krismöte

Samtliga nämnds- och fullmäktigesammanträden måste åter ske i fysisk form – trots pandemin. Luleås tillförordnade kommunalråd Fredrik Hansson (S) tvingas därför kalla gruppledarna till krismöte efter förvaltningsrättens inhibitionsbeslut.

Krismöte i stadshuset. Förvaltningsrättens beslut att ínhibera hela förra måndagens kommunfullmäktige ställer politiken inför svåra utmaningar. Från vänster: Per Göransson (SD), Fredrik Hansson (S) och Carina Sammeli S).

Krismöte i stadshuset. Förvaltningsrättens beslut att ínhibera hela förra måndagens kommunfullmäktige ställer politiken inför svåra utmaningar. Från vänster: Per Göransson (SD), Fredrik Hansson (S) och Carina Sammeli S).

Foto: Arkiv

Luleå2020-12-30 15:44

Hela förra måndagens fullmäktigebeslut inhiberas av förvaltningsrätten – däribland att Carina Sammeli (S) blir nytt kommunalråd i Luleå – och därmed är Fredrik Hansson (S) alltjämt tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen. 

– Vi får förhålla oss till förvaltningsrättens bedömning men klart att detta ställer till det. Att Carina Sammeli inte kan bli vald som kommunalråd ännu, kan vi i och för sig hantera. Jag har ju varit tillförordnad ett tag nu. 

Det största problemet, menar Hansson, är ett annat viktigt och nu inhiberat fullmäktigebeslut som gällde just en förlängning under 2021 av kommunens tidigare pandemibeslut om deltagande på distans vid nämndernas och kommunfullmäktiges sammanträden.

– Det mest allvarliga, mitt i pandemin, är att vi inte längre kan ha distansmöten. Mycket olyckligt, då vi har många i riskgrupper i nämnderna också. Det kan bli svårt med fulltaligheten men jag hoppas ändå att det går att lösa med ersättare, så att vi kan få en beslutsmässighet på mötena, säger Fredrik Hansson som har kallat till ett extra krismöte med samtliga gruppledare i morgon, nyårsafton. 

Hansson tillsammans med kommunstaben undersöker nu också möjligheterna att helt ta om förra måndagens inhiberade kommunfullmäktige i fysisk form den 25 januari, oavsett förvaltningsrättens kommande laglighetsprövning.

– Jag får diskutera det med alla gruppledare i morgon, huruvida vi kan ta om dagordningen och alla yrkanden, utan debatter.

Överklagar ni ändå laglighetsprövningen om inte förvaltningsrätten ändrar sig?

– Det får vi ta ställning till då men visst lutar det mot att vi överklagar. Det är viktigt för hela kommun-Sverige. Det vore en katastrof för fullmäktigeförsamlingar i hela landet om de nu kommer börja tvingas ta om sina beslut på grund av detta. 

Även Carina Sammeli (S) ser allvarligt på den uppkomna situationen.

– Att jag inte kan börja tjänstgöra förrän tidigast efter den 25 januari kan vi alla leva med. Att däremot inte kunna ha möten på distans kommer ställa till problem, med den smittspridning och de riskgrupper vi har att ta hänsyn till. 

Thomas Söderström, gruppledare för (L), välkomnar trots allt den fortsatta juridiska gången.

– Kommunallagen är inte skriven för en pandemi. Därför är det bra att lagen prövas nu. 

Samtidigt ser även han stora komplikationer om samtliga politiska sammanträden i kommunen måste hållas i fysisk form från årsskiftet på grund av inhibitionsbeslutet.

– Bekymmersamt i det läge vi har i dag, med extra mycket smittspridning. Vi har många ledamöter i riskgrupper som har deltagit på distans ända sedan coronautbrottet. Inte alls bra om de nu ska tvingas närvara fysiskt. 

Samuel Ek, gruppledare för (KD):

– Jag välkomnar att detta prövas. Ur demokratisynpunkt är det viktigt att vi följer lagen och inte börjar slarva. Det finns nämndsärenden i socialnämnden exempelvis där sekretessen är jätteviktig. Hur kontrollerar vi detta säkert? En annan fråga är växeltjänstgöring där personer kan lämna ett möte under en stund för att sen komma tillbaka. Sånt vet vi inte med säkerhet att det inte sker med nu förekommande system. 

Även Per Göransson (SD) anser att förvaltningsrätten har tagit rätt beslut, apropå kommunallagens krav vid distansmöten. 

– Presidiet och staben måste kunna läsa lagen. Jag anser att det är helt solklart när man läst lagtexten att alla ska kunna se varandra i realtid. 

Däremot vill inte Göransson att förra måndagens inhiberade fullmäktige tas om i fysisk form.

– Nytt fysiskt möte är helt uteslutet med den smittspridning som är nu, säger SD:s gruppledare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!