Chefens advokat: "Oerhört jobbigt vara misstänkt så lång tid"

Försvarsadvokaterna laddar om när Lulebohärvan nu ska upp i hovrätten. Dessutom anklagar de det kommunala bostadsbolaget för att felaktigt ha dömt deras klienter – Huvudmannen och Luleåföretagaren – i förväg inför allmänhetens ögon. "Oerhört jobbigt att vara misstänkt så lång tid", säger Magnus Ericsson.

Huvudmannens advokat Magnus Ericsson kritiserar Lulebos ledning för agerandet under utredningen av härvan. "När en stor arbetsgivare går ut i media och säger hur något har skett, blir det svårt för övriga i organisationen att vittna om något annat", säger Ericsson.

Huvudmannens advokat Magnus Ericsson kritiserar Lulebos ledning för agerandet under utredningen av härvan. "När en stor arbetsgivare går ut i media och säger hur något har skett, blir det svårt för övriga i organisationen att vittna om något annat", säger Ericsson.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-09-10 06:00

Nyheten i korthet

  • Försvarsadvokaterna kritiserar att Lulebohärvan nu ska upp i hovrätten och anklagar det kommunala bostadsbolaget för att ha dömt deras klienter, huvudmannen och Luleåföretagaren, i förväg.
  • Advokaterna menar att åklagarens bevisning brast gällande de så kallade "bluffakturorna" och att arbetet utfördes enligt fakturorna.
  • Advokaterna är mycket kritiska till hur Lulebo tidigt gick ut och anklagade de misstänkta, vilket de menar skadade de åtalade och påverkade bevisningen.

Tingsrättens friande domar i Lulebohärvan välkomnades inte oväntat av Magnus Ericsson, försvarsadvokat för toppchefen som riskerade sex års fängelse för misstänkt grov trolöshet mot huvudman.   

– Ovanligt välskriven dom. Tingsrätten hade tagit till sig alla argument från båda parter, säger han inför hovrättsförhandlingarna.

Enligt såväl advokaten som tingsrätten brast åklagarens bevisning gällande de så kallade "bluffakturorna". 

Attesteringarna som min klient gjorde skedde helt utan brottsligt uppsåt. Han har hela den här perioden jobbat för sin arbetsgivarens bästa.

undefined
Huvudmannens advokat Magnus Ericsson kritiserar Lulebos ledning för agerandet under utredningen av härvan. "När en stor arbetsgivare går ut i media och säger hur något har skett, blir det svårt för övriga i organisationen att vittna om något annat", säger Ericsson.

Men gjordes jobben eller inte?

– I fallet med Luleåanläggaren var alla jobb gjorda. Däremot fanns det andra fall där jobben ännu inte hade hunnit fullgöras. De hanns helt enkelt inte med innan allting brakade lös i härvan.  

Lulebochefen hävdade själv att han hade offrats i en fejd mellan Kent Ögren (S), styrelseordförande i Lulebo, och förra vd:n Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Så brutalt och det har orsakat enorm skada för mig. Jag har tappat vänner som inte vill prata med mig i dag, sa han under rättegången

Även Magnus Ericsson är kritisk till hur Lulebo tidigt gick ut med att anklaga Huvudmannen och övriga misstänkta.

– Dels skadade detta människorna som anklagades, dels påverkade det bevisningen. När en stor arbetsgivare går ut i media och säger hur något har skett, då blir det svårt för övriga i organisationen att vittna om något annat. 

undefined
Det var i april 2020 som de misstänkta ekonomiska oegentligheterna började nystas upp inom det kommunala bostadsbolaget. När åtalen senare väcktes stod det klart att det handlade om så kallade "luftfakturor" motsvarande drygt 13 miljoner kronor.

Han vill inte uttala sig specifikt kring toppchefens mående sedan härvan uppdagades för cirka fyra och ett halvt år sedan.

– Men generellt är det oerhört jobbigt att vara misstänkt så lång tid, sen känna ytterligare stress när det nu ska prövas i nästa instans. Men jag utgår från att hovrätten fastställer tingsrättens dom, säger Magnus Ericsson. 

Advokat Anna Melander företräder Luleåanläggaren, en 44-årig företagare som står åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman mot bakgrund av, enligt åklagaren, 31 felaktigt utbetalda fakturor på över tre miljoner kronor.

Inte heller hon ger mycket för bevisningen. 

– Åklagaren ville visa att det saknas täckning för dessa värden i fakturorna. Men tingsrätten har tydligt redogjort för att det som påstås inte stämmer. Alla fakturor motsvaras av utförda arbeten.

undefined
"I en liten stad som Luleå spelar det ingen roll att min klient frikändes i tingsrätten. Han är ändå dömd i allmänhetens ögon", säger försvarsadvokat Anna Melander som företräder Luleåföretagaren.

Medarbetare inom Lulebo var kallade som vittnen i tingsrätten och ville inte erinra sig närmare kännedom om Luleåanläggaren. 

Enligt Melander finns mejl som visar på motsatsen. 

– Lulebo har suttit på hela utredningen och bara delat ut vissa delar. Vi har dock hittat protokoll i ”slasken” (överblivet material från förundersökningen) där min klient är med på olika möten. Även andra externa konsulter har träffat honom. 

Hon ifrågasätter agerandet hos ledningen för det kommunala bostadsbolaget.

– Lulebo anklagade dem för bedrägerier från dag 1 och styrelseordföranden namnpublicerade den misstänkte huvudmannen på Facebook. Om styrelse och vd slår fast att brott är begångna, törs övriga anställda inte säga ifrån. 

undefined
Lulebos ordförande Kent Ögren, partiveteran inom S i Luleå, delade ett inlägg på Facebook där huvudmannen i härvan pekades ut med namn, långt innan den friande domen.

Hur har din klient mått?

– Nu har det gått fyra år sedan han delgavs misstanke. Det känns inte okej att staten driver det här vidare. I en liten stad som Luleå spelar det ingen roll att han frikändes i tingsrätten. Han är ändå dömd i allmänhetens ögon, säger försvarsadvokat Anna Melander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!