Chefen: ”I den svenska mattraditionen ingår korv”

Föräldrar kan inte kräva vegetarisk kost för sina barn på förskolan. Men snart ska alla elever på grundskolan serveras en vegetarisk rätt varje dag- men denna förändring gäller inte förskolebarnen.

Skolmat.

Skolmat.

Foto: Maria Johansson

Luleå2018-02-17 08:00

Om ditt barn beviljas vegetariskt eller inte hänger på om enskilda individer inom personalstyrkan är beredda att lägga ner lite extraarbete. Du kan inte kräva vegetariskt i förskolan om ditt barn inte är allergisk mot kött. Enligt kommunens riktlinjer ska det serveras en maträtt på förskolan och det är bara om du har en allergi eller inte äter griskött av religiösa skäl du får något annat serverat.

– Vi har inte två rätter i förskolan. Vi har en maträtt, och vi har inslag i maträtterna av vegetariskt och en dag i veckan äter alla vegetariskt, säger Gunilla Rova, enhetschef på måltidsservice.

Idag kan man inte kräva vegetariskt som elev eller förälder på grundskolan. Men på en skola i kommunen, Stadsöskolan, pågår ett pilotprojekt och där serveras två rätter varje dag varav en är vegetarisk. Inom kommunen pågår just nu implementeringen av en strategi för måltidsverksamhet. Senast år 2022 ska det på alla grundskolor serveras två rätter varje dag, varav en vegetarisk. Men detta gäller alltså bara grundskolan.

Varför ska inte förskolebarnen räknas in?

– Maten lagas nära barnen i många små kök. Vi kan inte ställa allt för tuffa krav på verksamheten, det måste framför allt vara säker mat, säger Gunilla Rova.

Det finns totalt 65 kök med gymnasieköken inräknat. På gymnasiet serveras alltid en vegetarisk rätt på sidan om den icke-vegetariska.

Borde inte förskolan servera mindre processat kött, som exempelvis korv?

– Vi använder svensk mattradition med inslag av annat. Och i den svenska mattraditionen ingår korv. Korv är en maträtt som många barn tycker om och äter. Det är bra om barnen blir mätta och skulle barn inte tycka om korv skulle vi inte servera det, säger hon.

Ni serverar fläskfritt till en del elever av religiösa skäl, kan man inte räkna vegetarianism som motiveras av etik som något närmast religiöst?

– Idag producerar vi 12 000 portioner per dag, varav 1500 är specialkoster kopplat mot allergier, det är en orimlighet om vi ska börja tillmötesgå alla önskekoster, säger Mats Åström, vikarierande kostchef.

Gunilla Rova fortsätter:

– Nu finns en trend om att det inte är nyttigt att äta gluten vilket helt saknar vetenskapliga bevis. En del tycker om att äta LCHF, vars ska vi dra gränsen? Vi skulle helt tappa kontrollen över att göra säker och näringsrik mat om vi hörsammade alla krav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!