Besvikelsen grundas på att det nu går bra för Scania. Då bör det märkas mer på lönen, enligt metallarna.
I tider av lågkonjunktur, som fallet var 2009, är löneökningar utöver centrala avtalet betydligt mindre gångbara än fallet nu, när Scania gick kraftigt framåt 2010 och redovisade ett resultat före skatt på 12,5 miljarder kronor. I dag, när en delårsrapport lämnas, kommer Scania att redovisa i vad mån de bättre tiderna består. I senaste årsredovisningen bedömdes att början av 2011 blir bra men starkare svensk krona sinkar den som exporterar.
För vd Leif Östling har det i varje fall blivit bättre tider. Lågkonjunkturåret 2009 blev hans lön 7,1 miljoner kronor. Ingen bonus utföll.
För 2010 fick han 25,2 miljoner kronor. Det kom sig av högre fast lön samt utfall från två bonusmodeller som tillsammans gav nästan dubbelt så mycket som lönen. Bonusarna kan utgå baserat på hur det går för Scania.
Marginellt
Metallarna vid Scanias anläggningar i Sverige har nyligen förhandlat gemensamt om nya löner. I botten ligger påslaget från Metalls centrala avtal och ovanpå det läggs ett marginellt utfall efter Scaniaförhandlingarna.
Enligt metallfacket vid Scaniaägda Ferruform i Luleå ligger genomsnittslönen där, exklusive skifttillägg, på 23.000 kronor per månad och löneökningen genomsnittligt blir 575 kronor per månad. Kravet låg betydligt högre.
- Det är klart att de som jobbar här upplever en besvikelse när de samtidigt ser att det går bra. Vi har inte varit överens i förhandlingarna utan det här är ett ensidigt utlägg från företaget, säger Heino Wahter, metallordförande vid Ferruform.
Håller inte med
Företaget ger emellertid bilden att en pågående löneöversyn i slutänden kommer att ge klart mer pengar än vad facket nu redovisar. Historien påvisar det.
Löneökningen på helår motsvarar enligt facket i genomsnittligt 6.900 kronor. Som engångsbelopp utgår 5.000 kronor. Anställda i Ferruform omfattas av bonusprogram, för 2010 blev det 21.200 kronor i bonus.