Tvist om transportavtal i rätten

En man och en kvinna i 80-årsåldern blev avstängda från ett transportbolag efter att de genomgått en hälsokontroll. Paret stämde sedan bolaget för avtalsbrott eftersom de menar att hälsokontrollen inte kan ligga till grund för ett avstängande av underentreprenörer. "Det här är ett trauma för mig", säger kvinnan under huvudförhandlingen i Luleå tingsrätt.

En tvist mellan två chaufförer och ett transportbolag avgörs nu i tingsrätten.

En tvist mellan två chaufförer och ett transportbolag avgörs nu i tingsrätten.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-09-03 18:22

På torsdagen möttes parterna i rätten. Bakgrunden är att transportbolaget under februari och mars 2019 lät meddela att samtliga transportörer som uppnått en ålder av 65 år skulle genomgå en läkarundersökning. Läkarundersökningen skulle lämnas in senast den 31 mars.

När paret på kvällen den 31 mars ännu inte inkommit med en hälsoundersökning blev de uppringda av bolaget som upplyste dem om att de nu var inaktiverade som chaufförer. På morgonen efter skickade de dock in hälsoundersökningen och fick senare under dagen via mejl veta att bolaget inte hade för avsikt att häva deras avstängning på grund av att testerna visade på "flera avvikelser av olika slag".

Paret kunde därefter inte bedriva sin verksamhet ansåg de och ett par månader senare kände de sig tvingade av avyttra sin transportverksamhet. En verksamhet de bedrivit i över 40 år.

De stämde sedan transportbolaget eftersom de anser att resultatet från hälsokontrollerna inte kan ligga till grund för avstängning enligt de transportörsavtal som man har med bolaget. De kräver även skadestånd på 158 526 kronor exklusive moms för förlorade intäkter under tiden de inte kunde genomföra körningar. Det vill också att bolaget utdöms att betala vite på 93 000 kronor.

Kvinnan uppgav under tingsrättsförhandlingen att bolagets agerande var obegripligt. Hon ansåg även att paret gjort vad de kunnat för att lösa situationen.

– Det här är ett trauma för mig.

Det stämda bolaget menar att de inte brutit mot avtalet och att paret hade kunna anställa någon i deras bolag så de hade kunnat genomföra körningarna och de bestrider därför skadeståndskraven. De uppgav också att transportbolaget erbjudit paret hjälp med att hitta andra chaufförer som kunde ta över deras körningar.

– Kraven var väl kända och det var väl känt att man skulle inkomma med hälsokontroll senast den 31 mars, säger transportbolagets advokat Ulf Nordenkvist under tingsrättsförhandlingen.

Företrädaren för bolaget ville på torsdagen inte kommentar stämningen med hänvisning till att det var ett pågående rättsfall.

Dom meddelas den 30 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!