Det är en slutsats som förs fram i rapporten Framtidsjobb i Norrbotten 2013-2018 som tagits fram av fackförbundet ST, som organiserar anställda inom statliga myndigheter, bolag och affärsverk. Enligt ST:s rapport kommer uppskattningsvis 160.000 jobbchanser att skapas i statlig sektor under en femårsperiod. I Norrbotten handlar det om 4.500 jobbchanser, som ST väljer att formulera sig.
– Vi säger jobbchanser för att inte bli anklagade för att ha lovat några jobb. Det kan bli fler och det kan bli färre, säger Britta Lejon som är förbundsordförande för ST.
Norrbotten har speciella problem, konkurrensen om arbetskraften är stor, framförallt i Malmfälten. Risken finns också att en del av jobbchanserna kan flytta till storstäderna. För Norrbottens del handlar det om cirka 1.900 jobbchanser som kan gå förlorade enligt ST:s uppskattning.
– Vi ser en tendens att alltfler statliga myndigheter centraliserar sin verksamhet och lägger kvalificerade arbetsuppgifter i Stockholm medan de mindre kvalificerade arbetsuppgifterna blir kvar ute i landet. Om alla gör så kan det få oönskade konsekvenser, säger Britta Lejon.
I Norrbotten kommer det att efterfrågas civilanställda, poliser, arbetsförmedlare, psykologer och beteendevetare, skogskonsulenter, jägmästare, biologer, ingenjörer, handläggare, förvaltare med teknisk kompetens, specialister, lantmätare, jurister och domare.
Inom den statliga sektorn i Norrbotten är det framförallt tre verksamheter som har rekryteringsproblem berättar landshövding Sven-Erik Österberg. Det är försvaret, lantmäterier och universitetet. Länsstyrelsen märker också av en viss konkurrens om den kvalificerade arbetskraften.
– I och med att vi fått den nya migrationsdomstolen till Luleå så har det blivit lite kärvt på juristsidan. Vi har haft svårt att rekrytera till Jokkmokk, det handlar om jakthandläggare där, säger Sven-Erik Österberg.
Landshövdingen har tagit initiativet till träffar med de statliga myndigheterna i länet, där man diskuterar rekryteringsfrågor, kompetensfrågor och hur man ska hitta jobb åt medföljande.