Chans på fler veterinärer under jourtid

Antalet veterinärer under jourtid kan bli fler.Det uppger Håkan Henrikson, chef för distriktsveterinärerna.– Får vi in väldigt många så.

EN JOURVETERINÄR. Regionala djurskyddsrådet har lyft frågan om veterinärernas långa sträckor att köra under jourtid och menar att om det blir än sämre riskerar djuren att bli lidande. Kvällar, nätter och helger bemannas hela fyrkanten av en veterinär då det kommer till stordjur.

EN JOURVETERINÄR. Regionala djurskyddsrådet har lyft frågan om veterinärernas långa sträckor att köra under jourtid och menar att om det blir än sämre riskerar djuren att bli lidande. Kvällar, nätter och helger bemannas hela fyrkanten av en veterinär då det kommer till stordjur.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-02-25 18:00

Distriktsveterinärernas chef på huvudkontoret i Jönköping, Håkan Henrikson ser som Kuriren tidigare berättat inte några problem med antalet veterinärer under jourtid. Kunderna vidhåller dock kritiken.

– Vi försöker så mycket vi kan att få in privata veterinärer i joursystemet. Får vi in väldigt många som är med så kan man tänka sig att ha det på en annat sätt, säger han när Kuriren på nytt lyfter frågan.

Väldigt många privatpraktiserande veterinärer som arbetar med stordjur finns dock inte i fyrkanten. I dagsläget ingår redan en av dem, Stefan Rösäter i Luleå, i distriktsveterinärernas joursystem. Tilläggas bör att hans medverkan inte innebär att det finns fler veterinärer att tillgå under jourtid, vilket kritiken till stor del handlat om.

– Det är av rent egoistiska själ som jag är med. Jag jobbar med kor och får frågan varför jag inte går jour, det är ju mina kunder också, säger Stefan Rösäter som ett direkt svar på frågan varför han valt att gå jour.

Inte fått frågan

Rent allmänt anser han inte att det är så många som ringer under jourtid, det är få gånger som det är kris.

– Hittills har det fungerat väldigt bra, samtidigt vet jag ju inte om det är två ytterligheter nästa gång jag har jour, säger han.

Andros Haljaste, privatpraktiserande veterinär i Piteå behandlar precis som kollegan i Luleå också stordjur. Han säger dock att han aldrig fått förfrågan om att delta i distriktsveterinärernas joursystem.

– Nej, då jag åker till mina egna kunder på jourtid är jag på sätt och vis redan en resurs till det statliga, men jag har aldrig fått förfrågan om att delta i deras jour, säger Andros Haljaste.

Han uppger att han inte har någon schemalagd jour, men att han i princip åker ut varje helg ändå, antalet jourresor menar han, har minskat genom åren.

– Många säger att ni privata ni åker inte på jour, men det stämmer inte alls.

Under all kritik

En annan av Luleås privatpraktiserande veterinärer, Anna Semrén säger att det för hennes del inte är aktuellt i dagsläget att ingå i något joursystem.

– Jag har småbarn och svårt att gå jour. Jag gör det i den mån jag kan för mina kunder. Kanske att det är aktuellt om några år men jag är tveksam till nötsidan, jag jobbar så mycket ändå, säger Anna Semrén som i dagläget är verksam som hästveterinär.

Tidigare har Anna Semrén liksom Rösäter och Haljaste varit anställd som distriktsveterinär. Enligt henne var djurskyddet under all kritik redan på hennes tid då för sex år sedan.

– Som det ser ut i länet går djurskyddet inte att upprätthålla. Och det var vi som jobbade med det som fick skit när vi äntligen kom ut till djuret, säger hon.

Bakgrund

Kuriren har tidigare berättat om att Regionala djurskyddsrådet där Länsstyrelsen är huvudman ska uppvakta Jordbruksverket med en skrivelse då de befarar försämringar inom djurskydd och djurhälsa på grund av de långa avstånd som länets jourveterinärer har.

Inom fyrkanten bemannas jourtid, det vill säga, kvällar, nätter och helger av en ensam veterinär. Enligt distriktsveterinärernas högsta chef avgör djurunderlaget antalet veterinärer under jourtid. Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!