Ceremoni - inte vigsel

Biskop Hans Stiglund säger nej till äktenskap för homosexuella par.Om staten beslutar annorlunda anser han att alla par ska vigas borgerligt, därefter kan kyrkan erbjuda sin egen ceremoni.Stiftsstyrelsen och domkapitlet ska enas om en ståndpunkt i frågan.

LULEÅ2007-10-04 01:45

Bakgrunden till det hela är det statliga utredningsförslaget om att homosexuella par precis som heterosexuella par ska kunna vigas och bli äkta makar. Därmed, om så sker, ska den nuvarande partnerskapslagen upphöra.
Statens förslag är nu ute på remiss och Svenska kyrkan som ska lämna ett svar vid årsskiftet väntar just nu på att landets alla stift ska lämna sin ståndpunkt till kyrkostyrelsen så att de har ett underlag till sitt beslut. Under tiden är debatten i full gång, så även bland landets biskopar. På Svenska dagbladets debattsida har biskopen i Luleå stift Hans Stiglund tillsammans med två andra biskopar (Ragnar Persenius, Uppsala och Esbjörn Hagberg, Karlstad) gett sig in i debatten om könsneutrala äktenskap.
Hans Stiglund anser som sagt inte att homosexuella ska få ingå äktenskap.
– För mig kännetecknar äktenskapet man och kvinna, föreningen går inte att jämställa med andra typer av samlevnad. Äktenskapet tar sitt uttryck i skapelsemönstret. Att likställa partnerskap med äktenskapet mellan man och kvinna och kal-la alltihop för äktenskap är fel, säger Hans Stiglund till Kuriren.
I stället tycker han att ett obligatoriskt civiläktenskap för alla ska införas så att den juridiska delen urskiljs. Därmed skulle alla par först genomgå en samhällelig registrering, därefter kan kyrkan ha sin egen ceremoni.
Innehar ordförandeposten
– I och med detta behöver vi inte pressa varandra, utan kan ha kvar vår syn. Det bästa är ändå att inte föra kyrka och samhället samman, om staten ändrar sig anser jag att kyrkan inte kan ha kvar den juridiska rätten, säger Hans Stiglund.
I Luleå ska stiftsstyrelsen och domkapitlet enas om en gemensam ståndpunkt till kyrkostyrelsen, ännu är det arbetet inte färdigt. Biskopen är ordförande i båda, men att hans syn därmed skulle väga tungt betvivlar han.
Enligt TT har två stiftsstyrelser redan tagit ställning i frågan, Uppsala och Linköping. Förstnämnda säger nej medan Linköping säger ja till en könsneutral äktenskapslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om