- Billiga små bostäder närmare stan och någonstans att träffas och då inte typ krogmiljö. Det säger Rasmus Nordberg, Evelina Karlberg, Jens Rosendahl och Max Fors.
I måndags var de inbjuda till kommunhuset för att i workshop-form beskriva hur de ser på kommunens regionala planering. En plan som ska klubbas inom det närmaste året och som handlar om kommunens utveckling fram emot år 2050.
Rasmus och hans kamrater, sammanlagt 20 elever från naturvetenskapliga programmet i Luleå, har under hela våren avhandlat denna fråga i ett specialvalt geografiämne under ledning av läraren Sven Pettersson.
Flera grupper gymnasieungdomar har samarbetat med Stadsbyggnadskontoret vilka fått värdefulla synpunkter av det unga Luleå om det framtida Luleå.
Lyssnar noga
- Vi tar deras synpunkter på allvar. På grymt allvar, säger Anna Lind Wikbladh från stadsbyggnadskontoret.
Hon är koordinator för de sammanlagt sex områden/progam som kommunen pekat ut. På måndagen gav hon eleverna en rad diskussionsområden att fundera kring. Boende, byggande, prioritering av stadsdelar/byar, mötesplatser, kollektivtrafik.
- Det är ju viktigt att vi får en levande stad, att det byggs bostäder i centrum eller dess närhet typ Svartöberget eller på Varvet. Och inte några lyxboenden, säger Rasmus Nordberg.
Han konstaterar att i dag bor det mest äldre och mera bemedlade i centrum. Ungdomarna borde ha en chans att komma in.
Buss när de åkande vill
Rasmus som bor Kallax tycker också att byarna är intressanta i utvecklingen.
- Men kollektivtrafiken måste gå när folk vill åka. Inga ungdomar åker mitt på dagen typ, säger han.
Evelina Karlberg efterfrågar möjlighet till sociala aktiviteter:
- Ett fik att träffas på typ Friends vore bra, mötesplatser är viktigt.
Ungdomarna säger att de samtliga kommer att lämna Luleå för högre studier söderöver. Det är aldrig fel att vidga vyerna och se en annan del av landet, resonerar de.
Luleå en bra stad
- Men Luleå är en bra stad att växa upp i, den får en fyra på en femgradig skala för det finns alltid något som kan bli bättre, säger Rasmus
Den totala samrådsrundan i kommunen avslutas nu i början av maj och till hösten börjar kommunfullmäktige att ta sig an förslaget till utveckling som Stadsbyggnadskontoret med hjälp av allmänheten tagit fram.