Centralerna går på halv läkarstyrka

Luleås hälsocentraler har inte ens hälften av de färdigutbildade distriktsläkare som rekommendationerna kräver. Bristen gör att arbetsmiljön blir svårare och det tvingar ledningen till att ta in dyr hyrpersonal.

Läkarbrist. Luleås hälsocentraler skulle behöva 25 fler distriktsläkare i tjänst. Personalluckorna fylls istället upp av kostsammare stafettläkare och läkare under utbildning.

Läkarbrist. Luleås hälsocentraler skulle behöva 25 fler distriktsläkare i tjänst. Personalluckorna fylls istället upp av kostsammare stafettläkare och läkare under utbildning.

Foto: Tommy Borg

Luleå2017-04-02 18:00

Inom Luleå kommun har Region Norrbotten nio stycken hälsocentraler. På dessa hälsocentraler är det idag distriktsläkare motsvarande drygt 22 heltidstjänster som tar hand om ungefär 71 000 invånare som är listade på centralerna.

Men det antalet läkare är knappt hälften av det som det borde vara.

Rekommendationerna som man jobbar efter kommer från ett Riksdagsbeslut från 2000. I det står det att det ska gå 1 500 patienter på en läkare vid vård-/hälsocentraler.

Det skulle därför behöva finnas 47 distriktsläkare i Luleå.

– Vi har bra bemanning på många fronter men på läkarsidan så har vi svårigheter precis som alla andra hälsocentraler. Vi har idag fyra läkare som motsvarar två och en halv heltidstjänst, vi skulle behöva nästan sju, säger Stefan Wahlström, verksamhetschef på Gammelstads hälsocentral.

Centralernas luckor fylls istället upp av drygt 10 stafettläkare och 13 läkare under utbildning. På både Mjölkuddens och Hertsöns hälsocentraler är man helt utan en fastanställd distriktsläkare, när det egentligen skulle behövas tre respektive fyra läkare på plats.

I Hertsön består bemanningen idag av en läkare som gör sin specialisttjänstgöring, en utlandsrekryterad läkare som håller på att lära sig språket, samt två stafettläkare.

Mjölkuddens hälsocentral fungerar helt på det kostsammare alternativet stafettläkare.

– Vi brukar ha från en till tre hyrläkare inne, i snitt har vi två. Man brukar räkna med att de kostar dubbelt så mycket som en ordinarie distriktsläkare men man är tvungen till det eftersom patienterna måste ha vård, säger Inger Sundling, verksamhetschef.

Den tunna bemanningen gör inte bara att centralerna tvingas ta in dyrare personal, det gör även verksamheterna väldigt sköra för frånvaro. De stora centralerna klarar sig ganska bra men de små är väldigt sårbara.

– Om någon är sjuk, VAB eller på utbildning så har vi jättesvårt att bemanna. Det blir en tuffare miljö för alla, det kan funka ett tag men blir det under en lång tid så kan det få konsekvenser säger Karin Lindmark, verksamhetschef på Porsön.

Hon berättar även att vikarier är nästintill obefintliga vilket gör det hela ännu mer problematiskt.

Margareta Stjerna från Hertsön håller med.

– Det räcker med att en är borta så går vi på halv bemanning, man ska ha tur om man hittar en vikarie, säger hon.

Luleås hälsocentraler

Hälsocentral, listade patienter, läkartjänster, rek. läkarantal.

Bergnäset, 9000, 3, 6.

Björkskatan, 7000, 2,4, 4,5.

Gammelstad, 10200, 2,5, 7.

Hertsön, 5500, 0, 4.

Mjölkudden, 5200, 0, 3,3.

Porsön, 6100, 1, 4.

Råneå, 3700, 2,5, 3.

Stadsviken, 14100, 8, 10.

Örnäset, 10000, 2,4, 6,7.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om