Centerns Carola sjunger upp inför valet

Centerpartiets gruppledare siktar pÄ en fjÀrde mandatperiod. "Min förhoppning Àr att vi fÄr ett nytt ledarskap i LuleÄ" sÀger Carola Lidén.

 "Vi mÄste vÀxa men dÄ mÄste vi vÀxa brett. Vi vill ge möjlighet till större byggande och boende pÄ landsbygden, att man har bÀttre förutsÀttningar till det" sÀger  Carola Lidén.

"Vi mÄste vÀxa men dÄ mÄste vi vÀxa brett. Vi vill ge möjlighet till större byggande och boende pÄ landsbygden, att man har bÀttre förutsÀttningar till det" sÀger Carola Lidén.

Foto: PÀr BÀckström / Frilands

LuleÄ2022-08-15 06:00

Valet 2018 blev en framgÄng för Centerpartiet i LuleÄ, som ökade med tre mandat till fem mandat i kommunfullmÀktige. Under mandatperioden har Centern samverkat med Kristdemokraterna, Liberalerna och SjukvÄrdspartiet.

– Skolan var en framgĂ„ngsfaktor 2018. Jag tror medborgarna lĂ€ngtade efter att fĂ„ en bra dialog med politiker och förtroendevalda, det upplevde man inte att man fick. DĂ€rför var vi ute mycket nĂ€r det gĂ€llde skolfrĂ„gan, sĂ€ger gruppledaren Carola LidĂ©n.

Har frÄgan kvar samma laddning?

– Jag tror att skolfrĂ„gan fortfarande Ă€r vĂ€ldigt laddad, det hör ihop med landsbygden. Man kĂ€nner ett stort missnöje, man kĂ€nner sig bortglömd. Det har inte investerats och satsats pĂ„ det sĂ€tt som man förvĂ€ntat sig frĂ„n medborgarnas sida. 

undefined
"Vi behöver en kommun som Àr mer öppen, transparent och har mer dialog med medborgarna Àn monolog" sÀger Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet.

Carola Lidén kommer frÄn den lilla byn Söderfors BlÄviksjön, fyra mil norr om Lycksele.

– Jag har rötterna nere i backen. Jag Ă€r barnfödd pĂ„ en bondgĂ„rd, min familj var tvungen att flytta nĂ€r min far fick statligt arbete, sĂ€ger Carola LidĂ©n.

Farmor Edit Àr en viktig förebild för Carola Lidén.

– Hon Ă€r min förebild, en stark kvinna som klarade av att driva jordbruket sjĂ€lv. Hon hade tre barn, nĂ€r min farfar dog var min pappa bara sex Ă„r. Hon Ă€r en otrolig förebild, en stark kvinna, jordnĂ€ra. Hon sade att "det Ă€r viktigare att maten smakar bra Ă€n att man har guldkanten pĂ„ tallriken".

1985 flyttade Carola Lidén till LuleÄ, för kÀrlekens skull.

– Jag trĂ€ffade Mats nĂ€r jag gick lĂ€rarutbildningen i HĂ€rnösand. Han Ă€r LuleĂ„pojk. 

undefined
"Vi Àr öppna för samarbete med alla utom SD" deklarerar Carola Lidén, Centerpartiet.

Hur blev du politiskt aktiv?

– Jag hade ett engagemang nĂ€r jag var yngre nĂ€r det gĂ€llde kĂ€rnkraftsfrĂ„gan. Redan dĂ„ hade jag klart för mig var min politiska inriktning var. 

1993 fick hon sitt första politiska uppdrag, som ersÀttare i socialnÀmnden. Sedan dess har hon suttit i fritidsnÀmnden och regionfullmÀktige. 2010 blev hon gruppledare för Centerpartiet i LuleÄ.

– Jag vill fĂ„ ett nytt ledarskap i LuleĂ„, det driver mig. Jag kĂ€nner att det behövs ett nytt ledarskap. Vi behöver en kommun som Ă€r mer öppen, transparent och har mer dialog med medborgarna Ă€n monolog. 

undefined
"Vi mÄste vÀxa men dÄ mÄste vi vÀxa brett. Vi vill ge möjlighet till större byggande och boende pÄ landsbygden, att man har bÀttre förutsÀttningar till det" sÀger Carola Lidén.

Hur ska C fÄ till ett nytt ledarskap?

– Att samarbeta Ă€r ju ett mĂ„ste. Vi Ă€r öppna för samarbete med alla utom SD. 

Ska ni styra ihop med S?

– Nej, det Ă€r jag vĂ€ldigt tveksam till. Socialdemokraterna har styrt under mĂ„nga Ă„r. Ska vi fĂ„ ett nytt ledarskap tror jag vi behöver nytĂ€nk frĂ„n andra Ă€n de som suttit vid makten sĂ„ lĂ€nge.

Carola Lidén vÀrjer sig mot frÄgor om hur ett maktskifte ska gÄ till, det avgör vÀljarna sÀger hon. Den politiska spÀnnvidden Àr stor i LuleÄs kommunfullmÀktige, med elva partier representerade, frÄn RÀttvisepartiet Socialisterna till Sverigedemokraterna. Att fÄ till en "regnbÄgskoalition" kan synas svÄrt.

– Om medborgarna vill ha nĂ„got nytt, dĂ„ behöver man vĂ€lja nĂ„got annat Ă€n Socialdemokraterna. Vi har haft ett socialdemokratiskt styre under lĂ„ng tid. De styr i minoritet tillsammans med Moderaterna. Man har fortsatt att styra med socialdemokratisk politik Ă€ven fastĂ€n Moderaterna har varit involverade. Vill man ha nĂ„got nytt dĂ„ mĂ„ste man rösta pĂ„ nĂ„got av de andra partierna.

undefined
Valet 2018 blev en framgÄng för Centerpartiet i LuleÄ, som ökade till totalt fem mandat i kommunfullmÀktige. Carola Lidén har varit gruppledare sedan 2010.

PÄ vilket sÀtt kommer medborgarna mÀrka av det?

– Ett bĂ€ttre företagarklimat. Vi behöver ha bĂ€ttre service och tillgĂ€nglighet. Kommunen ska inte konkurrera med företagare. NĂ€r det gĂ€ller investeringsmedel, att det Ă€r mer jĂ€mlikt i kommunen, att investeringarna Ă€ven landar pĂ„ landsbygden. 

– Vi kommer att ha kvar vĂ„ra byskolor och skolor ute i vĂ„ra bostadsomrĂ„den. Vi vill se till att ha trygg Ă€ldrevĂ„rd i hela kommunen. Vi har mĂ„nga Ă€ldre som bor ute pĂ„ landsbygden som gĂ€rna vill bo kvar. Att dĂ„ behöva flytta in till stadskĂ€rnan bara för att det finns mindre lĂ€genheter och omsorgsboenden dĂ€r, det Ă€r inte okej tycker vi. 

Vad tycker du om visionen LuleÄ 100 000 invÄnare Är 2040?

– Vi mĂ„ste vĂ€xa men dĂ„ mĂ„ste vi vĂ€xa brett. Vi vill ge möjlighet till större byggande och boende pĂ„ landsbygden, att man har bĂ€ttre förutsĂ€ttningar till det. Vi mĂ„ste ha infrastruktur som fungerar, fibernĂ€t som tĂ€cker hela kommunen, bra vĂ€gar, gemensamhetslösningar nĂ€r det gĂ€ller vatten och avlopp. 

undefined
De som bor pÄ landsbygden kÀnner sig Äsidosatta menar Carola Lidén. "Man kÀnner ett stort missnöje, man kÀnner sig bortglömd. Det har inte investerats och satsats pÄ det sÀtt som man förvÀntat sig frÄn medborgarnas sida", sÀger hon.

Men Àven stadskÀrnan mÄste utvecklas, det ska finnas bÄde grönytor och parkeringar för bilar anser Carola Lidén.

– Det ska vara som en godispĂ„se inne i stadskĂ€rnan. Att det faktiskt ska vara sĂ„ att det lockar olika Ă„ldersgrupper, olika personer att komma in till stan. 

Fakta om Carola Lidén

Namn: Carola Lidén

Ålder: 60 Ă„r

Familj: Make och son 

Yrke: LĂ€rare i fritidshem

Förebild: Farmor Edit

Lyssnar pÄ: Rock och blandat

HjĂ€rtefrĂ„ga: Skola och landsbygd 

Viktigaste valfrÄgan: VÄrd- och omsorgsfrÄgor

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!