Han installerade solceller: "Jag gör det för miljön"

När Carl-Gustaf och Vivianne Norlin i Bälinge i somras skaffade solceller blev han en av de 80 personer som installerade solceller i Luleå kommun under de tre första kvartalen i år. "Jag gör det för miljön, men även för att få ner elförbrukningen", säger han.

På taket bakom Carl-Gustaf Norlin i Bälinge finns hans solceller översnöade. "Det är en dålig affär just nu när de är översnöade, men man får se senare" säger han.

På taket bakom Carl-Gustaf Norlin i Bälinge finns hans solceller översnöade. "Det är en dålig affär just nu när de är översnöade, men man får se senare" säger han.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-12-16 19:00

Det är i mitten av december och Carl- Gustaf Norlin står ute i snön och tittar upp på taket på villan i Bälinge utanför Luleå. Snön ligger djup och man kan knappt ana att därunder finns solcellerna monterade. Omkring 200 000 kronor har hans anläggning kostat.

– Det är en dålig affär just nu när de är översnöade, men man får se senare. På 25 år kanske det går ihop och man kan få tillbaka det man lagt ut, men inte före det tror jag, säger han och skrattar.

undefined
En tydlig signal om att här finns en solcellanläggning. Växelriktaren som omvandlar likströmmen från solcellerna till växelström.

Det var i juli i år som installationen blev klar och började leverera el. Ett tillskott som kom väl till pass då villan är uppvärmd med direktverkande el.

– När man har direktverkande el är det inte så roligt. Vi förbrukar mellan 17 000 och 20 000 kilowattimmar per år. Nu kanske vi kan komma ner till omkring 14 000 kilowattimmar, säger han.

I Luleå kommun, där det installerats flest solceller i länet, installerade under årets tre första kvartal, 80 privatpersoner solceller och för det beviljades de 2 280 000 kronor i skatteavdrag. Det är en ökning med 37 procent jämfört med 2022. Då var de beviljade skatteavdragen 1 670 000 kronor fördelade på 68 personer. Den 1 januari 2023 ökade skatteavdraget från 15 till 20 procent. 

undefined
Carl-Gustaf Norlin visar att anläggningen producerade el i juli, augusti, september och oktober. Sedan kom snön.

Ser man till Norrbotten som helhet beviljades det skattereduktion på 8 310 000 kronor fördelat på 260 personer. En ökning med 56 procent från helåret 2022 då det beviljade 5 330 000 kronor fördelat på 240 personer.

– Toppnoteringen var under andra kvartalet i år då vi i Sverige hade 10 000 installationer i månaden. Det är en stark uppgång från 2021 då det var 2 500 installationer i månaden. Under den här hösten ser vi en avmattning då tredje kvartalet var lägre än andra kvartalet. Vi räknar även med att fjärde kvartalet är lite svagare än tredje kvartalet, men då har tredje kvartalet i år 120 procent fler installationer än tredje kvartalet 2022, säger Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk Solenergi med cirka 280 medlemsföretag.

Är det ett trendbrott?

– Ja, det är ett trendbrott nedåt, det är fortfarande en ökning men inte lika stark. Anledningen till trendbrottet är lägre elpriser i höst men också högre räntor, säger hon.

Under de tre första kvartalen 2023 installerade 260 personer solceller i Norrbotten, vilket placerar länet på sista plats bland övriga län. Västra Götaland ligger i topp där 14 480 personer installerade och beviljades 420 030 000 kronor i skattereduktion.

– Solkraften kryper långsamt norrut. Nu har det varit lite lägre priser i norr och det gör att det blir mindre intressant, men nu kommer spännande projekt med vertikala solpaneler för att fånga den lågt liggande solen. Så man utformar anläggningen lite annorlunda, säger Anna Werner.

undefined
Carl-Gustaf Norlin kollar dagligen om anläggningen producerar någon el. Den lilla gröna stapeln till höger visar oktober. I februari eller mars hoppas han få se nästa gröna stapel.

Carl-Gustaf Norlin tar sin mobiltelefon och visar i appen hur mycket el hans anläggning producerat. 

– Här kan man se att solcellerna gett elström i juli, augusti, september och lite i oktober, men jag tycker inte att den gett så mycket. Om ett år, nästa sommar, får man väl se hur mycket den ger. Ibland har jag funderat på att om jag istället hade satt de här 200 000 kronorna i fonder i 10 år. Det är frågan om inte fonderna skulle ha gett bättre, säger Bälingebon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!