De gulnade löven som ligger kvar i gräset är på väg att multna. Och den fina bryggan med hopptornet är sedan länge uppdragen inför vintern.
Men badstegen och en liten brygga är fortfarande kvar.
I Sörbyn finns några hängivna som badar och simmar in i det längsta.
– Jag bad snällt om att de skulle vänta. Och de lyssnade. Det är jag tacksam för, säger Carina Hansson Edlund.
Hon räds inte kyla utan badar nästan varje dag under hela den isfria tiden.
– Jag började att bada på det här sättet för fyra år sedan. Det finns inget bättre, säger hon och låter som att hon verkligen menar vad hon säger.
Innan hon kliver ner i Vitträskets klara vatten fäster hon en badtermometer i bryggan. Utan vare sig hyperventilering eller köldvrål kliver hon i. Det sker ugnt och behärskat, som det vore den enklaste sak i världen.
– Det är klart att det är kallt precis när jag kliver i. Nu har jag ju badat i flera månader så på hösten går det ofta lättare. Det är alltid som kallast när man börjar att bada på nytt när isen har släppt. Men sakta ställer kroppen in sig, säger hon.
I vanliga fall brukar hon också simma ut mot den stora bryggan men hon har gärna en kamrat med sig om hon ska ge sig ut på simtur i åttagradigt vatten.
– Det är ytterligare två som badar så här som jag gör. Vi brukar prata lite med varandra men det är inte så att vi badar tillsammans på någon avtalad tid, säger hon.
Hon tar några simtag men håller sig i närheten av bryggan. Efter cirka tre minuter kliver hon upp ur Vitträsket.
Och hon gör det med ett leende på läpparna.
– Nu har blodcirkulationen satt i gång så nu är jag inte kall. Nu brukar det ta flera minuter innan kroppen säger till att det kanske är dags att ta sig in i värmen, säger hon.
Hon knyter skärpet till badrocken och blickar ut över Vitträsket där det finns flera kallkällor på botten som hela tiden pumpar upp nytt friskt vatten. Det är också här som byns dricksvatten hämtas. Vintertid bjuder sjön också på ett riktigt fint rödingfiske.
Sommartid är det bygdens playa.
– Men den här tiden är det inte så många vid sjön, konstaterar hon lugnt.
Vad ger det dig badandet i ett lite längre perspektiv vad gäller hälsa och mående?
– Är jag trött en dag när jag kommer hem från jobbet så finns det inte ett bättre sätt att få igång blodcirkulationen och få lite energi och komma igång för att orka göra något på kvällen. Det är det bästa.
Var är brytpunkten i temperaturen när du väljer att avstå simning?
– Tolv grader går det att simma i en stund. Det funkar ju jättebra. Och har jag våtdräkten på mig när det är tio grader kan jag ju till och med simma lite längre. Men efter det är det mera kallbad som gäller.
Du säger att kroppen också vänjer sig?
– När jag börjar på våren blir det bara snabba dopp. Sedan blir det längre och längre bad allt eftersom. Och samma är det nu på hösten. Bara man aldrig slutar utan fortsätter att hoppa i trots att det blir kallare.
Hur viktig är andningen?
– Det viktiga är väl att bara tänka på att andas lugnt. Att fokusera på det. Mer än så har jag nog inte analyserat den.
Du funderar inte på att ta upp en vak?
– Det är ju en del jobb med att hålla en sådan öppen. Men jag får väl fundera lite mer. Annars är det rätt härligt att ha den här grejen från vår till höst. Det passar mig.
Carina höstbadar in i det sista: "Finns inget bättre"
Carina Hansson Edlund, 58, har bett sportklubben att vänta med att ta upp den sista bryggan. Fram till att isen lägger sig söker hon sig ner till Vitträskets strand för att bada.
Carina Hansson Edlund börjar att bada så fort isen har gått i mitten av maj. Sedan fortsätter badsäsongen till den sista oktober när isen lägger sig på Vitträsket i Sörbyn.
Foto: Joakim Nordlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!