Camilla låter inte smärtan begränsa livet

Hon har kronisk smärta och kan varken springa eller pressa vikter ovanför huvudet. Men gyminstruktören Camilla Soini väljer att fokusera på det hon kan göra och har blivit expert på alternativa övningar.

Att träna styrketräning är viktigt, och även med kronisk smärta finns övningar som funkar.

Att träna styrketräning är viktigt, och även med kronisk smärta finns övningar som funkar.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik /frilans

Luleå2021-03-03 20:00

Det var när Camilla Soini, 48, skulle cykla till jobbet som hennes ena arm domnade bort. Hon klarade inte av att hålla i styret!

– Det här var för mer än 20 år sedan och sakta blev det värre och värre. Jag fick värk i armen och axeln, men trots alla möjliga undersökningar kunde doktorn inte hjälpa mig. Till slut visade en magnetröntgen att jag har en åkomma som heter Syrlingomyeli. Det är en långsmal cysta i ryggmärgen.

Camilla fick starka värktabletter mot smärtan, men efter ett tag gav de ingen effekt och doktorn skrev ut ännu starkare tabletter.

– Jag tog bara ett piller, den gav hemska biverkningar. Efter en utredning på smärtkliniken slog experterna fast att jag lider av kronisk smärta, både på grund av cystan och för att jag har artros i nacke och ländrygg. Jag måste lära mig leva med det, och det har jag gjort.

Camilla älskar träning och jobbar med träning och låter inte den kroniska smärtan hindra henne. Tvärtom! Hon anpassar träningen efter smärtan. Tränar hon för hårt eller fel får hon feber och smärta.

– Visst är det tråkigt att jag inte kan springa, men jag kan ju träna kondition på ett Indoor walkingpass. Det finns så mycket jag faktiskt kan göra och här är min man Lasse, som också är personlig tränare, ett jättebra stöd. När vi tränar styrketräning tillsammans pushar och bromsar han mig när det behövs.

Det är något som Camilla själv blivit bra på i sin roll som instruktör.

– Det är många av mina kunder som har ont i knäna, eller besvär med ryggen. Då ger jag dem alternativa övningar. Lider man av artros ska man träna och det är viktigt att stärka musklerna runt problemområdet, för att bli rörligare.

Camilla säger att hon väljer att fokusera på allt hon faktiskt kan göra, och visar ett papper där hon ritat upp fyra moln. De står för träning, mat, tankar och njutning. Runt molnen har Camilla skrivit ner allt som får henne att må bra. 

– Under pandemin kan jag inte resa eller krama mamma och pappa, men om jag tittar här så finns det fortfarande massor av positiva saker som jag kan njuta av. Min man, god mat och träning exempelvis! Det är ett bra sätt att behålla fokus på allt det fina jag faktiskt har i livet och det som får mig att må bra, trots pandemi och artrossmärta. Det gäller att ha rätt mindset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!