Cafe Bygård vann årets semmeltest

Kurirens semmeltestjury tog sig an uppgiften med liv och lust.
Bland det viktigaste i bedömningen, det stod klart rätt snabbt, var mandelmassans konsistens och smak.
? Det är ju mandelmassan som skiljer en semla från en vanlig bulle, konstaterade Lilian Johansson och fick medhåll av de andra.

LULEÅ2005-02-07 06:30
<A href="http://www.kuriren.nu/utmatningssidan.asp?ArticleID=784222&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=90&amp;ArticleStateID=2&amp;ort="><STRONG>Läs mer om semmeltestet: Bekant bulle i topp</STRONG></A><BR><BR><BR>Mängden kardemumma i bullen är också viktig, men kardemummasmaken får inte ta överhand över smaken av mandelmassa.<BR>Matpersonalen i Hackspetten hetsar inte upp sig till ursinne över det faktum att semlor numera går att köpa över hela året. Det står klart att medlemmarna i Kurirens testjury föredrar semlor under semmeltiden, men det är ?OK? att semlorna numera är spridda över året för de flesta.<BR>&nbsp;? Semlor ska ätas i februari. Man ska längta efter semlor! tycker Kate Fahleson som är bördig från Gotland och faktiskt skulle ha chans att trycka i sig en semla när hon är hemma på somrarna. Just i Visby finns café Boheme på Hästgatan som har semlor året runt.<BR>Frågan är också om semlor är efterrätt eller kaffebröd och om semla ska ätas med sked eller inmundigas med händerna? Mattias Lampa tycker att semla är efterrätt, och Robert Wikström vill gärna ha sked när han äter, typ som en tårtbit.<BR>Är då semlor onyttigt eller nyttigt? Kan man äta semlor med gott samvete? Stina Ahlbäck är dietist på Sunderby sjukhus:<BR>&nbsp;? Naturligtvis får man äta semlor, säger hon.<BR>&nbsp;? Man behöver inte ha dåligt samvete för att man tar sig en semla. Mat ska vara en av livets kryddor, och JO!, jag äter semlor själv då och då.<BR><BR><STRONG>Bra och dåligt fett</STRONG><BR>Stina Ahlbäck påpekar att fettet i mandelmassan är av det omättade slaget, alltså en bra fettkvalitet. Däremot innehåller grädden mättat fett.<BR>&nbsp;? Vill man göra semlan lite nyttigare, så kan man låta bli grädden eller använda sig av någon av de vispbara gräddersättningar som finns, tycker hon.<BR>Men gräddersättning är inget för Kurirens testpanel. Riktig kogrädde ska det vara.<BR>&nbsp;? Ersättning är på något sätt för fluffig, tycker Kate Fahleson.<BR>Evonny Skott granskar noga de semlor som ska testas, både genom och över de röda glasögonen. Det är nämligen viktigt också att semlan är vacker. En av hennes två favoritsemlor, den från Bygårds i Rutvik, ger hon omdömet ?Ser hemgjort ut? och det är ett bra betyg.<BR>Likaså är det med Britt-Marie Vikström. Hon ger semlan från Holms omdömet ?Vacker semla, lagom storlek?.<BR><BR><STRONG>Storleken har betydelse</STRONG><BR>Det här med storleken är också av vikt. Lagom är bäst, något som drog ner betyget för semlan från Börje Olssons och Björkskatans konditiori. ?Bullen var för stor?, tyckte Britt-Marie Vikström. ?För stor?, tyckte Lilian Johansson. ?För stor bulle, ful bulle?, tyckte Mattias Lampa. ?För stor? tyckte Evonny Skott, medan Robert Wikström gav omdömet ?Stor som en fotboll! Mycket semla för pengarna? och Kate Fahleson tyckte ?Stor god bulle, på gränsen till för stor?.<BR>Smaken är delad, som bekant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om