Färgen orange ska locka länets patienter att välja landstingsdrivna vårdcentraler. En kommunikationsbyrå har tagit fram logotypen som lanseras i tidningsannonser och tv-reklam.
- Vi gav Yours uppdraget att se över profilen. De föreslog färgen som stod för värme och en skön känsla, säger Anna Källström, informationsdirektör.
För logotypen betalade landstinget 44.000 kronor exklusive moms.
Enligt Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör, uppskattas totalkostnaden bli mellan 1.000.000 och 1.500.000 kronor. Personalen får brandgula kläder nästa år och det ska tillverkas skyltar. Samtidigt får vårdcentralerna nytt namn: hälsocentralerna.
Nytt namn
Beslutet är fattat på tjänstemannanivå.
- Beslutet ligger i division primärvård. Däremot är det presenterat i landstingsberedningen. Den politiska majoriteten har sagt att man backar upp det här, säger Mats Brännström.
Är det en rimlig kostnad?
- I en konkurrensutsatt verksamhet är det definitivt rimligt att marknadsföra sig, säger Mats Brännström.
Ann-Katrin Fredlund Stålnacke, avdelningsordförande i Vårdförbundet, räknar om kostnaden till antal tjänster. Det blir omkring fyra tjänster på ett år inom förbundets avtalsområden.
- Jag har varit ute bland medlemmar i Kiruna. Man ifrågasätter hur man kan använda så mycket pengar till att byta färg på kläder och alltihopa i stället för att satsa på verksamheterna. De signaler jag har fått är att medlemmarna inte ser någon vinst i det, säger hon och tillägger:
- Kläderna vi har nu fungerar ypperligt. Jag tror inte att patienterna kommer till primärvården på grund av färgen. De kommer för tillgängligheten, bemötandet, att vi har läkarbemanning, distriktssköterskor och rätt profession på plats.
Oklar utgång
Mona Ringbjer, utvecklingschef i primärvården, säger att det inte är säkert att slutnotan blir 1.500.000 kronor. Det vet man i slutet av året. Klädkontot försöker man hålla nere genom att gå via landstingets ordinarie textilupphandling. Det hade blivit dyrare att beställa nya nu.
- Marknadsföring kostar mycket pengar men invånarna måste också kunna veta vilken vårdcentral de väljer. Vi vill göra det så ekonomiskt som möjligt, säger hon.
Divisionschefen Eva-Lena Holmkvist befinner sig utomlands och har inte kunnat nås.