Byggmissar bakom takras och husras

Tak som rasar, hus som kollapsar.
-  Sverige håller på att utvecklas till ett byggnadstekniskt u-land, säger professor Lennart Elfgren vid LTU.

RA FRÅN SKOLTAK. I april 2010 skadades en gymnasieelev i Luleå svårt då ett stort snösjok rasade från ett tak på grund av ett trasigt snöskydd.

RA FRÅN SKOLTAK. I april 2010 skadades en gymnasieelev i Luleå svårt då ett stort snösjok rasade från ett tak på grund av ett trasigt snöskydd.

Foto: Eija Dunder

Luleå2012-11-07 06:00

Flera allvarliga ras har inträffat i Sverige under de senaste åren. Det gäller hustak, hus och broar. Det har fått fyra professorer i byggnadskonstruktion att tillsammans skriva en debattartikel i Dagens Nyheter. Lennart Elfgren vid Luleå tekniska universitet är en av professorerna.

Unik utveckling
Han talar om en utveckling som är unik i Europa. Det handlar om flera händelser under senare år som visar på stora brister i byggkonstruktioner. Det gäller bland annat förra vintern då ett hundratal tak rasade.

- Det påstods att taken rasade på grund av mycket snö men det var inte sant, taken var felkonstruerade, säger Lennart Elfgren som är professor i byggnadskontruktion.

Han talar också om en händelse i Kista för några år sedan. Då omkom en byggnadsarbetare när en stålbalk inte klarade trycket från ett tak.

- Det grundläggande felet var och är att det är många olika företag inblandade i byggprocesser. Det kan handla om flera företag som har ansvar för konstruktionen. Ingen har totalansvar. Det var det som var orsaken till den tragiska olyckan i Kista.

Systemfel
Professor Elfgren talar om ett systemfel. I det sammanhanget talar han om hur en konstruktör kan ta fram en principskiss med en balk. Nästa konstruktör tror att den första konstruktören gjort hållfasthetsberäkningar. Och så beställs en balk som är för svag. Det var det som var orsaken till att ett trevåningshus rasade i Ystad i våras.

Elfgren säger att det gamla systemet med kommunala byggnadsinspektörer fungerade bra. Dessa inspektörer granskade alla byggprojekt innan de fick starta. Systemet avskaffades för cirka 20 år sedan efter kritik från byggbranschen.

Tyskland förebild
- Vi kan konstatera att företagen inte klarar av att kontrollera sina projekt. Därför behöver någonting göras.

Lennart Elfgren talar om Tyskland som en förebild. Där finns privata, auktoriserade, företag som granskar byggprojekt innan de får startas.

- Sverige borde införa ett liknande system. Där skulle ingå att byggföretagen måste utse en projektansvarig som ska se till att kontroller utförs. Annars riskerar vi att fler broar, tak och hus rasar.

De fyra professorer som skrivit debattartikeln i Dagens Nyheter är:

Lennart Elfgren, Luleå tekniska universitet

Kent Gylltoft, Chalmers

Håkan Sundquist, KTH

Sven Thelandersson, Lunds tekniska högskola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!