De fann asbest vid renovering - stängde arbetsplats

Under renoveringsarbeten i en av Lulebos fastigheter kom misstänkt asbest fram. Först vid andra provtagningen bekräftades att det var asbest. Då stängdes arbetsplatsen.

Arbetsplatsen är stängd i väntan på ytterligare provsvar om det finns asbest i lokalerna.

Arbetsplatsen är stängd i väntan på ytterligare provsvar om det finns asbest i lokalerna.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-01-17 17:00

Det var under renoveringsarbeten i Lulebos fastighet på Mariebergsvägen i Gammelstad som man skulle ta ner en ventilationstrumma.

– Det är skarvarna på ventilationskanalerna som vi sanerar. Av erfarenhet vet man att det ofta finns asbest där. Det var på ett ställe som vi var fundersam om det kunde vara asbest så vi tog ett prov och skickade på analys, säger Magnus Olofsson, vd på GLB i Norrbotten som är det företag som renoverar fastigheterna.

I början av december 2022 skickade man in ett prov för analys och fick som svar att provet var negativt. Det var inte asbest enligt resultatet. Ventilationkanalen hängde kvar till mellandagarna då den plockades ner. Då blev de osäkra på det första provsvaret. 

– Vi tyckte att det var märkligt att provsvaret vi fått var negativt, så vi tog ett nytt prov i anslutning till skarven. Då får vi tillbaka svaret och det är positivt. Då blir man väldigt störd och undrar varför vi får två olika svar på egentligen samma prov, säger Magnus Olofsson.

När de fick svaret att det var asbest samlade Magnus Olofsson under måndagen personalen för ett möte. Asbest är ett farligt ämne som kan leda till allvarliga sjukdomar som cancer efter 20-40 år.

– Oron är stor när det gäller asbest. Folk har rört sig inne på arbetsplatsen så vi sa till dem att vi gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket i december och att vi inte gör något mer på den här arbetsplatsen under några dagar, säger han.

Så arbetsplatsen stängdes och man har tagit ett 50-tal tejpprover på dammytor och dammhögar runt om i lokalerna som sänts in för analys.

Åtta personer är hemma med permitteringslön i väntan på provsvaren.

– Det jobbiga blir om vi får tillbaka ett positivt svar. Nu finns det regler och rutiner för hur vi ska hantera det så i sak är det inte svårt, så det är mest känslomässigt. Sedan har vi kvar frågan hur vi kunde få olika provsvar. Är det något i provtagningen eller är det labbet som har missat, säger Magnus Olofsson, vd för GLB i Norrbotten.

I ett mailsvar kommenterar Carl-Axel Sundbaum, chef för avdelningen fastighetsutveckling Lulebo:

"Det är olyckligt, men det är bra att entreprenören agerar och utreder enligt gängse rutiner/regler och säkerställer arbetsmiljön för personalen" och vidare att "generalentreprenören utreder ansvarsfrågan".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!