I många år har kvinnor utsatta för våld, förföljelse och psykisk misshandel varit hänvisade till Kvinnojouren för skydd. Men från och med i år har Luleå, Piteå och Bodens kommuner öppnat mottagningar för utsatta kvinnor.
Bakgrunden är en skärpning av lagstiftningen 2007 som gör att kommunerna ska kunna bistå kvinnor och barn vid behov. För ett år sedan togs beslut om att Freda skulle öppnas och i mars var verksamheten igång. Freda är en öppenvårdsmottagning men kan även erbjuda skyddat boende.
Öppen mottagning
Karin Johansson är chef på mottagningssektionen på socialförvaltningen.
- Tanken var att Freda i första hand ska vara en öppen mottagning men det finns även behov av skyddat boende. Man kan säga att boendet har tvingats fram, säger hon.
Det hela är ett projekt som fått stöd av både Socialstyrelsen och länsstyrelsen i Norrbotten. De har beviljat 690.000 respektive 1,25 miljoner kronor. Kommunerna har själva satsat en halv miljon kronor.
I dag arbetar två anställda på mottagningen och det finns tre lägenheter för skyddat boende. Men ansvariga är på det klara med att verksamheten både måste byggas ut och permanentas.
Det handlar om en fördubbling; två anställda till (en på mottagningen och en stödperson för boendet) samt sex i stället för tre lägenheter.
- Vi arbetar både för kvinnor som är utsatta för våld och med barn som bevittnat övergreppen, säger Ann-Charlotte Wallström på Freda-mottagningen.
Tvingas avvisa
Socialnämnden skickar in en ny ansökan om bidrag för 2013 där man vill ha 2,92 miljoner kronor. Socialförvaltningen räknar dock med att själv betala hela verksamheten så småningom.
- Det är vad vi får höra av våra chefer och politiker, att Freda ska permanentas, säger Wallström.
Men det finns krafter som anser att kommunen även ska utöka stödet till kvinnojouren Iris. Detta för att ge Iris kapacitet att hantera barn i kris. I dag tvingas man avvisa kvinnor som söker skydd tillsammans med sina barn.
Men kommunen har avvisat ett medborgarförslag om detta med hänvisning till Freda. Kristdemokraterna och Rättvisepartiet tycker dock att kommunen ska utöka stödet till Iris.
- Det är inte alla kvinnor som vill söka hjälp hos kommunen. Där kan de inte förbli anonyma utan tvingas bli ett ärende för socialtjänsten, säger Jonas Brännberg (RS).
Från Freda uppger man dock att de saknar skyldighet att dokumentera dem som söker hjälp där och att man får vara anonym. Undantaget är där barn misstänks fara illa.