Byggelever snabbar på Hägnans utveckling

Byggelever från gymnasiet skapar utställningsmöjligheter för friluftsmuseet Hägnan.

Bygga hus. Adam Sjöblom och hans klasskamrater gillar praktikprojektet. Att bygga hus är det roligaste av allt tycker han.

Bygga hus. Adam Sjöblom och hans klasskamrater gillar praktikprojektet. Att bygga hus är det roligaste av allt tycker han.

Foto: Elsa Rensfeldt

Luleå2016-11-16 20:00

Museets chef Ann Lindblom Berg har länge haft på önskelistan en utställningshall där man kan visa redskap och metoder som användes i jordbruket vid sekelskiftet och framåt.

– Men det skulle bli för kostsamt och inget som kunnat bli verklighet under min livstid, konstaterade hon.

Men plötsligt dök idén upp.

– I min ungdom var jag utbytesstudent i USA och där hände det att elever deltog i byggprojekt. Kunde man göra samma här kanske, var hennes tanke.

Kontakt togs under 2015 med bygg och anläggningsprogrammet i Luleå Gymnasieskola och där tände rektor, pedagoger och eleverna till och planerna sattes i verket. Just nu är bygget av den 330 kvadratmeter stora utställningshallen i full gång på Hägnans mark. Eleverna som går andra året i programmet arbetar i lag om åtta byggare i varje och lagen arbetar två dagar i veckan under varsin femveckorsperiod. Byggföretagaren Lars Sundström arbetsleder projektet:

– Det går bra och det är ett bra projekt där eleverna får göra allt från grundläggningen till spantring, resa takstolar med mera, säger Lars Sundström.

Byggeleverna, som startade under höstterminen 2016, kommer att färdigställa utställningshallen under vårterminen 2017.

– Beräknad kostnad för utställningshallen etapp 1 är 1,1 miljoner kronor, berättar Lindblom Berg.

Hade man gått en konventionell väg hade det kostat minst det dubbla beräknar projektet arbetsledare Lars Sundström och Hans Isaksson.

– Vi har runt 600 jordbuksföremål magasinerade. Både stort och smått.Vi vill ju visa dem för Hägnans besökare. Det möjliggör nu byggeleverna och jag måste berömma dem, de är verkligen duktiga säger museichefen.

Projektet är en win-win situation. Hägnan har ingen brådska med att få hallen färdig till någon särskild tidpunkt och byggeleverna, som går andra året, får värdefull praktik i ett projekt från grund till tak. När Kuriren hälsade på jobbade ett av tre åttamannalag med takläggning.

– Det är bra att få praktik och arbeta med ett byggprojekt "på riktigt". Sen när man får barn kan man åka hit och visa barnen vad pappa byggt, säger Rickard Lindbäck och hans kamrater instämmer.

Efter utställningshallen går projektet in i fas 2 då själva utställningen ska skapas. Någon gång under 2018 beräknas allt vara klart att öppna för allmänheten och för bokade grupper. Utställningen ska hållas öppen sommartid.

– Att kunna visa de här jordbruksföremålen kommer att göra att Hägnan blir mera komplett, säger Ann Lindblom Berg. Den nya hallen, som står i en sågverksmiljöär utformad så att den kommer att smälta in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!