Byggbranschens enda ljus lyser i norr

Byggbranschen minskar i riket, men ljuset kommer från norr. "I vår senaste prognos räknar vi med en tillväxt i Norrbotten med elva procent under 2024", säger Erik Ranängen från branschorganisationen Byggföretagen i Norrbotten.

Erik Ranängen från Byggföretagen i Norrbotten kan glädjas över att byggkonjunkturen i norr går i motsatt riktning gentemot trenden i övriga riket.

Erik Ranängen från Byggföretagen i Norrbotten kan glädjas över att byggkonjunkturen i norr går i motsatt riktning gentemot trenden i övriga riket.

Foto: Petra Älvstrand / Mattias Forsberg

Luleå2023-11-01 05:00

Det råder omvända världen inom byggbranschen. Det framgår av Byggföretagens senaste konjunkturprognos. Rapporten i oktober förutspår att bygginvesteringar kommer att minska i Sveriges tre storstadsregioner under 2023 och 2024.

I huvudstaden pekar prognosen för 2023 på en minskning med 14 procent, men även Malmö och Göteborg tros få en krympande byggmarknad med - 10 respektive -16 procent.

Skillnaden gentemot Sveriges nordligaste län är stor. I Norrbotten spås konjunkturen i byggbranschen bli fortsatt stark, enligt Byggföretagens konjunkturprognos.

– Norrbotten är den enda regionen med en positiv utveckling under 2023. I övrigt ser det dystert ut, konstaterar Erik Ranängen som är bransch- och föreningsansvarig i Byggföretagen.

Det är framför allt på anläggningssidan och kommersiella lokaler som trenden är stark i norr. Det är de stora industrisatsningarna i den så kallade gröna omställningen med bland annat ett nytt stålverk utanför Boden som ligger bakom de positiva tongångarna. 

Lika muntert blir det inte när det handlar om bostadsbyggandet.

– Tyvärr verkar bostadsbyggandet ha avstannat även i Norrbotten, vilket innebär ett stort orosmoln. Nya bostäder är en viktig komponent för att den gröna omställningen ska bli lyckad. Vi måste försöka få fart på bostadsbyggandet igen, understryker Erik Ranängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!