Oron lägger sig över Ale när vägbelysningen släcks ned

Stora delar av vägbelysningen i Ale by kommer att släckas ned när Trafikverket rustar upp Ale byaväg. Nu protesterar byborna sedan de upptäckt vad som är på gång.

Andreas Holtrin, Birgit Flodström och Bengt Brännholm bor i Ale. Byborna reagerar över att vägbelysningen kommer att släckas ned i stora delar av byn.

Andreas Holtrin, Birgit Flodström och Bengt Brännholm bor i Ale. Byborna reagerar över att vägbelysningen kommer att släckas ned i stora delar av byn.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-08-30 19:00

Ingenting har sagts om att stora delar av vägbelysningen i Ale kommer att släckas ned, trots att det har hållits åtskilliga samrådsmöten inför Trafikverkets ombyggnation av väg 582 mellan Alvik och Selet. Det berättar boende i Ale som i förra veckan blev varse vad som håller på att hända. 

– Vi är jätteglada att de reparerar vägen men det här att belysningen kommer att försvinna, det har inte framgått alls, säger Maria Appelgren. 

– Det här skulle man ha tagit upp på samrådsmötena, då hade vi kunnat vara med och säga vad vi tycker om det. Det blir ju en försämring när de river ned stolparna, säger Torbjörn Brännholm. 

Befintliga trästolpar med belysning har börjat tas ned och betongfundament för de nya stolparna placeras ut, men bara på en begränsad sträcka genom byn. Belysningen vid 22 infartsvägar kommer att släckas ned när de befintliga stolpar tas bort. Trästolparna får inte stå kvar eftersom de inte uppfyller Trafikverkets krav. 

– Jag fattar inte varför trästolparna har blivit farligare, säger Stefan Lundström.

Bara den mittersta delen av vägsträckan genom Ale får behålla belysningen, men där blir det i gengäld desto tätare mellan stolparna, för att uppfylla Trafikverkets normer. Det får inte bildas skuggor mellan de upplysta partierna av vägen. 

Byborna säger sig vara mest oroliga över barnens säkerhet. Barnen brukar stå vid vägkanten och vänta på skolbussen vid sjutiden på morgonen. Vid infartsvägarna till gårdarna finns belysningsstolpar, stolpar som i flertalet fall kommer att tas ned. 

– Alla barn som åker skolbuss kommer att stå på sträckor som är helt kolsvarta, säger Jacob Ekström. 

– Vi är jätteoroliga för det här i byn. Skola och fritids är ju i Alvik, jättemånga barn kommer att få stå i mörker och vänta på bussen, säger Andreas Holtrin.

Högsta tillåtna hastighet är satt till 70 kilometer i timmen, men det är många bilister som kör fortare än så hävdar flera bybor samstämmigt. 

– Det här är det enda promenadstråket som finns i byn. Det är efter byvägen man promenerar, säger Andreas Holtrin. 

– Det är ju en trygghetsfråga och i förlängningen en fråga om hur attraktiv byn är, fortsätter han.

Flera av dem har kontaktat den tjänsteman som är belysningsansvarig för projektet i Ale. Av honom har de fått veta att kommunen anser det blir för dyrt att behålla belysningen på den nuvarande sträckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!