– Det här riskerar att drabba verksamheten även för ungdomar, säger Roland Öhgren, ordförande i Bälinge intresseförening.
Kommunen har kallat till ett möte i början av november.
– Vi får se vilken nivå hyran handlar om. Är det några högre summor så blir det problem. Tydligen får vi bidrag på 60 procent av hyran men vår förening drivs av ideellt arbete och det finns inga stora pengar, säger Öhgren.
I Bälingegården finns förutom en stor samlingssal även bland annat vävstuga, styrkerum och bordtennisbord. Varje måndag hålls två gympapass.
– Allt är gratis utom om någon medlem vill hyra lokalen för ett privat arrangemang, exempelvis en 50-årsfest. Då tar vi 500 kronor per dygn.
Föreningen får själv behålla pengarna som kommer in för hyra.
– Det handlar om 5000-6000 kronor per år.
Det är kommunen som äger fastigheten men föreningen har skött förvaltningen sedan 1981.
– Vi byter glödlampor, städar, och fixar mindre grejer själva. Vi har som ett gubbdagis här. Det finns hantverkare av alla slag så vi fixar det mesta. Men om hyran blir hög så kan vi inte fortsätta så, säger Roland Öhgren.
Bakgrunden är att fritidsnämnden beslutat om en översyn av avtal för bygdegårdar och samlingslokaler inom Luleå kommun.
Det finns två olika kategorier:
1) Kommunala samlingslokaler, där kommunen äger fastigheten. Totalt nio stycken (egentligen tio men Malmgården ska rivas).
2) Allmänna samlingslokaler, där föreningen äger fastigheten. Totalt 32 stycken.
I den förstnämnda kategorin har avtalen för avgift och drift varit av en mängd olika karaktärer. Vissa avtal har till och med varit muntliga.
– Det har skiljt en hel del på hur mycket föreningarna har fått betala. Vissa har till och med haft allting gratis. Vi har strävat efter att få det mer rättvist och likvärdigt i kommunen, säger Inger B Larsson (S), fritidsnämndens ordförande.
De nio som utretts är: Bergnäsgården, Ersnäsgården, Jämtögården, Vitå Folkets Hus, Ängsgården, Bälingegården, Siljabloo, Sörbygården och Västihällan.
På fritidsnämndens arbetsutskott förra veckan beslutades att de fem förstnämnda ska klassas som kommunala samlingslokaler. Ett nytt, enhetligt regelverk har tagits fram för vad som gäller för hyra och underhåll, och ska börja gälla från 1/1 2018.
Bälingegården föreslås bli en allmän samlingslokal från 1/1 2018, trots att kommunen äger den. Siljabloo, Sörbygården och Västihällan utreds fortfarande. Mycket talar för att trion också klassas som allmänna samlingslokaler, vilket innebär att de får söka bidrag för hyra och underhåll.
– Samtidigt har de möjlighet att själva hyra ut lokalen och se till att få in finansiering. Vi tror att det här blir tydligt, rättvist och bra i framtiden, säger Inger B Larsson.
Bälinge intresseförening är mycket aktiv. Bland annat har man byggt en ny bagarstuga intill bygdegården för egna pengar och bekostat virket till den nya sarg som kommunen byggt vid hockeyrinken, som också ligger i samma område.
– Det är ju tänkt att det här ska bli ännu mer av byns samlingspunkt. Men vi har dragit på oss kostnader och det är klart man känner oro nu, säger Roland Öhgren.
Hyran är inte bestämd. En uppskattning från fritidsförvaltningen är att Bälingegården får en hyra på cirka 75 000 kronor per år efter att bidraget är borträknat.