Därför är den klassiska varan slut i affären

Har du märkt att det saknas något i affären?
Brist på kakaobönor hos leverantören gör att O'boyhyllorna gapar tomma.
– Om jag märker av bristen? Oh ja, säger Maggan Vikström på Coop Mjölkudden.

Maggan Vikström kontrollerar om O'boypulvret inkommit med dagens leverans: "Nej, inte det".

Maggan Vikström kontrollerar om O'boypulvret inkommit med dagens leverans: "Nej, inte det".

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2025-01-14 11:00

Brist på kakaobönor har lett till att butikernas O'boy-hyllor gapar tomma, så även i Luleå. Enligt tillverkaren Mondelez beror det på en tillfällig brist på hos deras leverantörer.

undefined
Lars Lyytinen visar de tomma hyllorna. Men han säger att inte så många frågat efter O'boy, trots att det är en storsäljare. "Vi fick en låda som tog slut direkt", säger han.

På Ica Porsön finns portionspåsar som blandas med vatten, de är dock inte så populära, berättar Lars Lyytinen som är färskvaruansvarig. Inte heller andra varumärken duger för de som är ute efter just O'boy, som vanligtvis blandas med mjölk.

undefined
Nej, ingen O'boy på Coop Mjölkudden.

– Folk vill ha samma märke som de alltid köper, det är ju så det funkar, säger han.

Han berättar att det varit bristfälliga leveranser sedan vecka 49. Butiken fick en låda förra veckan och den tog slut lika snabbt som den kom ut på hyllorna.

undefined
Peter Andersson på Coop Storheden säger att de har portionspåsar med O'boy som dock inte säljer lika bra.

Ica-koncernen har infört något som kallas solidarisk bristhantering vilket innebär att butiker inte kan beställa hem för mycket av en bristvara så andra butiker blir utan.

– Det är bra och rättvist. Vi kommer att få in några lådor nu i januari, säger Lars Lyytinen.

På Coop Mjölkudden är det Maggan Vikström som kan berätta om chokladpulverbristen som butiken märkt av under hela hösten.

undefined
Maggan Vikström kontrollerar om O'boypulvret inkommit med dagens leverans: "Nej, inte det".

– Om jag märker av den? Oh ja! Speciellt nu när det varit lov, säger hon.

Hela hösten har hyllorna varit tomma av och till, men hon ger ett tips till chokladsugna läsare:

– Jag kör med kakao, socker och så grädde eller mjölk som du kokar upp. Det blir världens godaste choklad.

undefined
Maggan Vikström berättar att bristen på O'boy märkts av, speciellt då det nyss varit jullov och många velat dricka varm choklad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!