Skannern hjälper dig välja den perfekta avokadon

En ny så kallad avokado-skanner ska hjälpa kunder att välja rätt i butiken. På Storheden testas nu maskinen för första gången i Sverige. Något som förhoppningsvis ska öka kundnöjdheten och minska matsvinnet.

Stormarknadschefen Peter Andersson visar hur maskinen fungerar.

Stormarknadschefen Peter Andersson visar hur maskinen fungerar.

Foto: Lovisa Olovsson

Luleå2024-07-06 11:00

Att välja den perfekta avokadon kan vara svårt, trots "klämtest" och olika knep. Men kanske finns lösningen nu på stora Coop Storheden i Luleå i form av en avokado-skanner. Affären är en av de första butikerna i hela Sverige att testa konceptet.

– Vi hoppas att folk kommer använda den och att den bidrar till kundnöjdhet och minskat matsvinn så att vi inte behöver kasta så mycket, säger Peter Andersson, stormarknadschef på stora Coop Storheden.

Med hjälp av en infraröd stråle känner maskinen hur mogen avokadons kött är och graderar den på en skala mellan 0 till 100. Ju lägre desto mognare avokado.

– Det blir ofta matsvinn av avokados eftersom kunderna klämmer på den för att känna om de är mogna. Men det är ju egentligen ganska svårt att avgöra om de är mogna eller ej på det sättet.

undefined
Kunden Eva Brolin hoppas att maskinen ska hjälpa.

Eva Brolin kan känna igen sig i problematiken. Hon köper ofta nätpåsar med avokados och ibland får hon slänga alla fem. Men nu testar hon maskinen för första gången och hoppas på bättre resultat.

– Det är ju jättebra, om det den säger nu stämmer. Men det får vi se när jag kommer hem, säger hon.

Skannern kommer provas i butiken i sex månader till en början. Om den blir kvar eller ej beror på resultatet.

– Många kunder fattar inte riktigt vad det är just nu. Men det är jätteviktigt att vi i personalen vågar prata med kunderna så att de testar, säger Peter Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!