Bussen som körde i diket hade fel på bromsarna

I början på oktober körde en buss från Länstrafiken i diket på vägen mellan Örarna och Bensbyn. Kuriren har tittat närmare på bussens besiktningsprotokoll som visar att den blivit underkänd flera år i rad – på grund av dåliga bromsar.
– När ett fordon är så slitet kan bromsarna ge upp efter ett tag, säger Tord Fornander, produktionschef på Opus bilprovning

Bussen mellan Örarna och Bensbyn var en av två skolbussar som körde i diket i oktober.

Bussen mellan Örarna och Bensbyn var en av två skolbussar som körde i diket i oktober.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-10-24 15:49

Den senaste månaden har två skolbussar kört i diket i Luleå. Den första olyckan inträffade den 11 oktober när linje 223 körde i diket med ett 20-tal elever ombord på väg till Bensbyn från Örarna och Brändön. Den andra inträffade i onsdags när linje 220 körde i diket mellan Bergnäset och Gäddvik, vilket ledde till att Länstrafiken bröt avtalet med bussbolaget Nobina efter månader av klagomål. 

Orsakerna till olyckorna är ännu inte fastställda men besiktningsprotokoll visar att bussen som var inblandad i den första incidenten, och kördes av bussbolaget Centrala buss AB, fått underkänt på besiktningen flera år i rad.

– Det är bromsarna på andra axeln, men olika hjul. Den har kört 89 000 mil, vilket är väldigt mycket. När ett fordon är så slitet kan bromsarna ge upp efter ett tag, säger Tord Fornander, produktionschef på Opus bilprovning, där bussen besiktats flera gånger.

undefined
Skolbarnen kunde fortsätta sin färd med en annan buss.

År 2021, 2023 och 2024 har bussen fått underkänt till följd av bland annat ojämn bromskraftfördelning. Den har aldrig förlagts med körförbud utan har behövt åtgärda problemet inom en månad vid samtliga tillfällen. När bussen körde av vägen mellan Örarna och Bensbyn hade den ännu inte genomgått en efterkontroll efter den underkända besiktningen i september. 

undefined
Bussens besiktningsprotokoll 2021, 2023 och 2024

Enligt Mattias Bergdahl, VD för Länstrafiken, är det leverantörernas ansvar att se till så att fordonet är i tillräckligt gott skick när det sätts i trafik. 

– Det åligger trafikföretaget att följa alla lagar och regler utifrån besiktningen. Det är deras ansvar, säger han.

undefined
Mattias Bergdahl menar att ansvaret ligger på trafikleverantören att säkra skicket på fordonet innan det tas i trafik.

Men ska en buss som har kört 89 000 mil och är i ett sådant skick sättas i trafik?

– Miltal kanske inte säger allt. De här fordonen har precis genomgått en rekond och är i fint skick, säger han.

Mattias Bergdahl vill också betona att polisutredningen om varför olyckan uppstod inte är klar och han vill därför inte spekulera i vad orsaken var.

– Jag vill inte föregå polisutredningen utan det är något de får kolla närmare på.

Centrala buss i Norrbotten vill inte lämna någon kommentar om den aktuella bussen utan hänvisar tillbaka till Länstrafiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!