Burkat och klart för surströmming

Trätunnor. Det är en av hemligheterna bakom den populära surströmmingen Grand Kallax. - Se bara på vintillverkarna. Om inte trätunnor var viktiga skulle de också använda plast, säger talesman för byborna, Ulf Lindgren då de på måndagskvällen satte den jästa fisken i burk.

FISKEN I BURK. Eva-Britt Landelius, Bengt Berglund och saltmästaren Anders Landelius lät sig inte hindras av att regnet öste ned. "Jobbet måste göras", säger Eva-Britt Landelius som varit med alla år.Foto: LINDA WIKSTRÖM

FISKEN I BURK. Eva-Britt Landelius, Bengt Berglund och saltmästaren Anders Landelius lät sig inte hindras av att regnet öste ned. "Jobbet måste göras", säger Eva-Britt Landelius som varit med alla år.Foto: LINDA WIKSTRÖM

Foto: Linda Wikström

LULEå2008-08-19 06:00
Att regnet öste ned fick inte Kallaxborna att stanna hemma då det var dags att sätta surströmmingen på plats i burken. En timme innan Kuriren anlände öppnades den första tunnan, Ulf Lindgren pekar på trätunnorna och säger att det är ekfat från Skottland.- Vi upplever att surströmmingen i den blir lite mildare.Hur smakar den då? Enligt Ulf Lindgren går det inte att göra en jämförelse med tidigare år, med ett bra recept blir det alltid lyckat.- Men det rinner från hörntänderna, sån salivavsöndring har jag, säger han och syftar på sekunderna innan provsmak.Fiskad i Norrbotten
Totalt i år lägger byborna i Kallax in 750 kilo strömming vilket resulterar i exakt 1.000 burkar. 50 av dem går åt på premiären och resten av burkarna tillfaller Kallaxborna.- Vill någon utom byn ha en burk får de boka via vänner och bekanta i Kallax. Vi har inga till försäljning.Enligt Ulf Lindgren är strömmingen i Grand Kallax burkarna den enda strömming som i år är fiskad i länet, dessutom i Luleå skärgård.- Vi var ut en enda helg, den innan midsommar. Det lilla vi ska ha är det inga problem med att få upp, på tre gånger hämtade vi det vi behövde, förklarar han.20-årsjubileum
På torsdag på premiärdagen är det förstås fest, Ulf Lindgren lovar att det som vanligt blir något utöver det vanliga. För övrigt så är det för 18:e året som byborna tillverkar sin egen surströmming. Förberedelserna för 20-årsjubileumet är redan igång, så smått.- Det blir något extra då.Utanför byagården är ett 30-tal personer i full gång med att lägga surströmmingen i burk. Saltmästarns fru, Eva-Britt Landelius berättar att hon varit med i alla år.- Jag har inte provsmakat, det får vänta tills premiären. Men min man har förstås gjort det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!