Burkat och klart för surströmming
Trätunnor. Det är en av hemligheterna bakom den populära surströmmingen Grand Kallax. - Se bara på vintillverkarna. Om inte trätunnor var viktiga skulle de också använda plast, säger talesman för byborna, Ulf Lindgren då de på måndagskvällen satte den jästa fisken i burk.
FISKEN I BURK. Eva-Britt Landelius, Bengt Berglund och saltmästaren Anders Landelius lät sig inte hindras av att regnet öste ned. "Jobbet måste göras", säger Eva-Britt Landelius som varit med alla år.Foto: LINDA WIKSTRÖM
Foto: Linda Wikström
Totalt i år lägger byborna i Kallax in 750 kilo strömming vilket resulterar i exakt 1.000 burkar. 50 av dem går åt på premiären och resten av burkarna tillfaller Kallaxborna.- Vill någon utom byn ha en burk får de boka via vänner och bekanta i Kallax. Vi har inga till försäljning.Enligt Ulf Lindgren är strömmingen i Grand Kallax burkarna den enda strömming som i år är fiskad i länet, dessutom i Luleå skärgård.- Vi var ut en enda helg, den innan midsommar. Det lilla vi ska ha är det inga problem med att få upp, på tre gånger hämtade vi det vi behövde, förklarar han.20-årsjubileum
På torsdag på premiärdagen är det förstås fest, Ulf Lindgren lovar att det som vanligt blir något utöver det vanliga. För övrigt så är det för 18:e året som byborna tillverkar sin egen surströmming. Förberedelserna för 20-årsjubileumet är redan igång, så smått.- Det blir något extra då.Utanför byagården är ett 30-tal personer i full gång med att lägga surströmmingen i burk. Saltmästarns fru, Eva-Britt Landelius berättar att hon varit med i alla år.- Jag har inte provsmakat, det får vänta tills premiären. Men min man har förstås gjort det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!