Fria ordets dag arrangeras av Norrbottens Media, SVT och Sveriges Radio. Under dagen fanns det en rad olika aktiviteter för eleverna att delta i. Bland annat fick de se en scenshow om yttrandefrihet och källkritik. Scenshowen leddes av Kristoffer Fransson, programledare Lilla Aktuellt, Jimmy Landström, Norrbottens Media och Anneli Koskinen, programledare för Nyheter i Barnradion
– Det är väldigt viktigt att uppmärksamma det fria ordet och undervisa eleverna. Hur är man källkritisk? Tänker man på vad man läser när man klickar på en länk via Facebook, Instagram eller Snapchat? Att tänka på vem som är källan till det och vad är budskapet. Är det någon som vill ha ett riktat budskap eller är det en seriös nyhetskälla. Det handlar om att uppmärksammas årskurs 6 eleverna på det, säger Jimmy Landström.
Vad vill ni att eleverna ska få med sig?– Framför allt att vara lite kritiska till budskap som man ser. Alltså att man inte direkt tror på allt man hör, utan att tänka på de källkritiska frågorna som vi har pratat om. Sedan också att tänka på hur man själv uttrycker sig i sociala medier. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige och det är något jättefint och bra, men den ger oss också rätten att vara taskiga och man måste ta ansvar för vad man säger, för folk kan bli ledsna och arga och ta illa vid sig. Så det tycker jag också folk ska ta med sig, säger Kristoffer Fransson.
– Det är nog lite det här med att inte tro på allting man ser och läser på nätet. Att tänka på vilka som ligger bakom det här. Är det någon som försöker påverka mig? Är det reklam eller är det en nyhet? Att verkligen tänka på de sakerna, säger Anneli Koskinen.
– Det känns som att kunna det har blivit så himla mycket viktigare också just nu, i och med att vi möts av information på så många ställen. Det är inte bara det vanliga traditionella nyhetsmedierna längre, utan det är Youtube, det är Insta, det är en massa sajter och för kidsen kanske det inte är så lätt att sortera bland allt det här, säger Kristoffer Fransson.
Hur upplever ni barnens kunskaper och insikter om vad de ser på nätet?– Det är svårt att säga exakt vad alla vet men om man tänker generellt i samhället på hur mycket grejer som blir virala och sprids så är nog folks kunskap om källkritik ganska dålig, säger Kristoffer Fransson.
– Jag tror ändå att man snackar mycket om det i skolan också och det är såklart bra att man gör det, eller det är jätteviktigt, säger Anneli Koskinen..