Budgetmissen kostar elva miljoner kronor

Betalningsansvaret kostar Luleå kommun betydligt mer än budgeterat. Slutnotan för 2016 stannar på närmare elva miljoner kronor.

Miljonnota. Bristen på platser i korttidsboende kostade Luleå kommun stora summor under 2017. Slutnotan hamnade på över sju miljoner kronor.

Miljonnota. Bristen på platser i korttidsboende kostade Luleå kommun stora summor under 2017. Slutnotan hamnade på över sju miljoner kronor.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-01-11 05:00

– Det får vi betala för att vi inte lyckats få hem våra patienter i tid. Det är ett symptom som visar att vi behöver förändra vårt sätt att arbeta, säger Annika Klefsjö, chef på individ- och familjeomsorgen.

Vad innebär den oväntade kostnaden för socialförvaltningens fortsatta verksamhet?

– Det innebär inga konsekvenser för det här året, men framledes kan vi inte ta den här typen av extra kostnader. Vi måste fortsätta att sträva efter en nollvision när det gäller betalningsansvar.

Enligt svensk lag har kommunerna betalningsansvar för varje färdigbehandlad patient som blir kvar på sjukhuset längre än fem dygn efter vårdplaneringen.

Betalningsansvaret uppgick tidigare en kostnad på 4 000 kronor per patient och dygn. Efter årsskiftet har den stigit med ytterligare en tusenlapp.

Socialförvaltningen på Luleå kommun hade inför 2016 budgeterat för sammanlagt 900 000 kronor.

Beräkningen kom på skam. Summeringen visar att kostnaden snarare blir cirka 11 miljoner kronor som ska betalas till Region Norrbotten.

Det handlar inte om något nytt och okänt problem. Enligt verksamhetschef Lena Kruse är de ökande kostnaderna en stående punkt på socialförvaltningens agenda.

Under förra året har antalet platser på kommunens korttidsboende utökats med sammanlagt 18 nya sängar.

– Vi har i dag tillgång till 64 platser. Det är fler platser än vi hade innan Klockarängens korttidsboende i Råneå lades ned för några år sedan. Den här situationen orsakas av många faktorer, bland annat av att antalet äldre ökar, betonar Lena Kruse.

Trots ökningen av platser i korttidsboenden blir många färdigbehandlade äldre patienter kvar på länets sjukhus i väntan på att kommunerna ska överta ansvaret för omvårdnaden.

På tisdagen fanns det 52 färdigbehandlade patienter på Sunderby sjukhus. Av dem har Luleå kommun betalningsansvar för åtta, medan Bodens del handlar det om sju personer.

Läget kan förvärras ytterligare under de kommande åren. Nu förbereds en skärpning av betalningsansvarslagen som innebär att landets kommuner kommer att åläggas att ta hand om färdigbehandlade patienter inom tre dagar.

Luleå har utsetts till att ingå i ett pilotprojekt tillsammans med Haparanda.

– Det blir en utmaning, men vi kommer att fixa det. Vi har under året provat många olika saker, men vi behöver skruva ännu mer i verksamheten för att lyckas. Utifrån medborgarnas perspektiv har alla rätt att förvänta sig att när man är färdigbehandlad ska man ha en möjlighet att få komma hem, säger Annika Klefsjö.

Vad innebär betalningsansvar?

Betalningsansvarslagen trädde i kraft 1990. Enligt paragraf 12 ska ersättning utgå till landsting för vård av utskrivningsklara patienter som blivit kvar på sjukhuset.

Lagen inrättades för att undvika onödig vistelse på sjukhus och ställer höga krav på samarbetet mellan primärvården och den kommunala vården.

Efter att en äldre patient blivit färdigbehandlad hålls alltid en vårdplanering. Sedan har kommunerna fem dygn på sig att ta över ansvaret.

Betalningsansvaret motsvarar kostnaden för omvårdnad som patienten får på sjukhuset.

Betalningsansvaret gäller inte geriatrisk vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om