Vid lunchpausen avtackades en ungdomlig politisk veteran av kommunfullmäktiges ordförande Daniel Smirat, som berättade om hur mycket stöd och uppmuntran han fått av honom när han tillträdde som ordförande efter valet 2022.
Den unge veteranen är Nihad Zara, 35, som lämnar kommunfullmäktiges presidium i och med att han flyttar till Stockholm. Nihad Zara valdes in som ledamot vid valet 2010, som 22-åring och fick redan då förtroendeuppdraget att vara fullmäktiges andre vice ordförande. Efter valet 2018 blev han den förste borgerliga politikern i modern tid att leda presidiet som ordförande.
Nihad Zara berättade om den resa han gjort i presidiet, från manuell handuppräckning vid omröstningarna till digitala verktyg. En speciell utmaning för presidiet var utan tvekan pandemin, då kommunfullmäktiges möten hölls digitalt.
– Se till att era familjemedlemmar är påklädda om ni sitter i Teamsmöte, påminde Nihad Zara ledamöterna till allmän munterhet.
Budgetdebatten handlade som vanligt om både smått och stort.
– I dag behöver vi jobba på nya sätt. Ett förändringsarbete går inte att göra genom besparingar, sade Carina Sammeli (S) inledningsvis.
Den politiska majoriteten ökar på förvaltningens budgetförslag med närmare 66 miljoner kronor för 2025. Överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet innehåller några utpekade satsningar men utöver det får nämnderna prioritera själva.
Alla oppositionspartier presenterade egna budgetförslag. Moderaterna var det enda partiet som föreslog en skattesänkning, med tio öre 2025.
– Det är mest en signal till organisationen, vi måste arbeta med ständiga effektiviseringar, ansåg Anders Josefsson (M).
Moderaterna vill sälja en del av Lulebos fastighetsbestånd när marknaden tillåter, återinföra intraprenader i skolan, införa språkkrav för personal i förskolan, införa Lov i vården, upphandla fastighetsskötsel och lokalvård och sälja fem-tio fastigheter i kommunens lokalbank.
Vänsterpartiets gruppledare Mathias Karvonen utlovade fokus på arbetsmiljön.
– Just nu tittar man på en modell för arbetstidsförkortning, sade Mathias Karvonen (V).
Sverigedemokraterna vill bygga ett nytt badhus i Råneå och ett utegym.
– Vi tar lite pengar från VA-investeringarna, vi tycker att de kan löpa under en längre period, sade Ingrid Vesterlund (SD).
SD:s sätt att finansiera badhuset ifrågasattes av Ulrika Lundberg, ordförande för infrastruktur- och servicenämnden.
– Det går inte att flytta pengar från VA-kollektivet till investeringar i Råneå. Frågan kvarstår, vart ska ni ta 83 miljoner kronor ifrån, frågade Ulrika Lundberg (V).
– Det ser vi inga problem med. Vi har full koll, svarade Ingrid Vesterlund (SD).
– Ännu mera bekymmersamt att du säger att ni har full koll på ekonomin, det verkar absolut inte så, replikerade Ulrika Lundberg (V).
Utbyggnaden av VA-nätet finansieras via höjda avgifter som VA-kollektivet får betala för vatten och avlopp.
Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna argumenterade för att Luleå kommun ska införa Lov, lagen om valfrihetssystem, i första hand inom hemtjänsten och boenden för äldre.
De tog också upp platsbristen på särskilda boenden för äldre och LSS-boenden. Luleå kommun betalar mångmiljonbelopp i viten när kommunen misslyckas med att ordna boende inom lagstadgad tid.
– Förutom kostnaden för viten så sviker vi våra medborgare och deras anhöriga, sade Samuel Ek (KD).
Liberalerna föreslår att kommunen ska sälja ut Lunet och att socialnämnden ska delas upp på två mindre nämnder.
– Vi anser inte att Lunet behöver ägas av kommunen längre, sade Thomas Söderström (L).
En försäljning av Lunet skulle inbringa 600 miljoner kronor enligt Liberalernas beräkning.
Arne Nykänen hade djupdykt i majoritetens investeringsbudget och hittat 20 plus 20 miljoner kronor som reserveras 2026-2027 för nya turbåtar.
– Centerpartiet tycker inte att kommunen ska köpa in egna turbåtar. Vi ska inte ta ifrån det lokala näringslivet möjligheten att driva den här verksamheten, sade Arne Nykänen (C).
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Evelina Rydeker (MP) svarade att inget är beslutat än.
– Det håller på att utredas. Vi har inte tagit ställning, vi har inte en utredning att ta ställning till, sade Evelina Rydeker (MP).
Kommunfullmäktiges beslut blev som väntat att anta majoritetens förslag till plan och budget för 2025-2027. Skattesatsen för 2025 blir oförändrad, 22,50 procent.