Budget utan skarpa bud
Sämre ekonomi för kommunerna men bättre villkor för pensionärer och löntagare. Det är delar av innehållet i regeringens vårbudget som präglas av att högkonjunkturen tros vara över. - Norrbottens kommuner förlorar en kvarts miljard, säger Siv Holma.
Foto: Roland S Lundström
Prognoserna präglas av den förväntade lågkonjunkturen; det innebär färre nya jobb, något fler arbetslösa, högre inflation och lägre tillväxt. Sämre tider med andra ord.Men statsfinanserna är starka och regeringen har, enligt Konjunkturinstitutet, 30 miljarder kronor att spendera på olika reformer nästa år. Men oppositionen tycker inte att alliansen tar den chansen.Kuriren har talat med ett antal riksdagsledamöter från Norrbotten om vårbudgeten. Siv Holma, Kiruna (v):- Det som är sämst i denna budget är att regeringen fryser statsbidragen till kommunerna. Detta i ett läge då deras ekonomi försämras. Det innebär 3,1 miljarder 2009 och nästan sex miljarder 2010. För Norrbottens räkning innebär det ett bortfall en kvarts miljard, 250 miljoner kronor. Det är oerhört allvarligt.Krister Hammarbergh, Luleå (m):- Ekonomin är stark och det finns utrymme för satsningar. Vi kan höja jobbavdraget, satsa på infrastruktur, skola, forskning och rättsväsendet samt se till att de sämst ställda pensionärerna får det bättre. Det finns över 200.000 pensionärer med enbart folkpension, de flesta är kvinnor. De har det inte fett och där behövs det stöttning, säger han.Hammarbergh ställer sig frågande inför Siv Holmas resonemang om kommunernas försämrade ekonomi.- Jag vet inte vilken täckning hon har för dessa siffror. Vi har fortfarande tillväxt och resurserna ökar, det gäller även för kommunerna. Landets kommuner har inte haft det så bra på tio år och det gäller även i Norrbotten, säger han.Några konkreta exempel på satsningar har inte Hammarbergh.- Detta är en inriktningsbudget, de konkreta förslagen kommer i höst. det ser bra ut för landet och det finns utrymme för välfärdssatsningar. Vi kommer att halvera statsskulden till 2010, det trodde väl ingen, säger han.Kristina Zakrisson, Kiruna (s):- Regeringen skulle kunna göra bra saker men detta är bara en massa luft och omfördelningar. Ta pengarna ni fick från försäljningen av Vin & sprit och bygg Norrbothniabanan. Det talas om satsningar på infrastrukturen i höst och jag hoppas att det är så. Men lyssnar man på infrastrukturministern så blir det inget norr om Dalälven. Jag hoppas det är fel, det är ju trots allt en centerpartist som är ansvarig, säger hon.Saknar satsningar
Zakrisson menar också att regeringen är onödigt försiktig. Hon saknar satsningar inom arbetsmarknaden nu när konjunkturen vänder.- Ta Norrbotten som exempel, här är det ju brist på arbetskraft inom vissa branscher. Då borde man ju satsa på utbildningar inom bristyrken, ge arbetslösa en chans att ta de jobb som finns. Men man sänker ju skatterna i stället, säger hon.Länets SAP-bas är orolig för de norrbottniska kommunerna vars ekonomi lär försämras. Hon är också kritisk till försämringarna för villkoren för deltidsanställda.- Här lägger man hela ansvaret för individen. Men det är ju arbetsgivarna, som Ikea i Haparanda till exempel, som enbart anställer deltidare. Gå på arbetsgivarna i stället, uppmanar hon alliansen.Zakrisson har dock hittat en detalj i budgeten hon gillar:- Tullen fick 50 miljoner extra. Men det visste vi ju redan och det framgår inte om det är en höjning av anslaget eller ett engångsstöd, säger hon.Stefan Tornberg, Luleå (c):- Regeringen för en ansvarsfull politik i och med att det blir en avmattning i konjunkturen. Statsfinanserna har en positiv utveckling och det finns utrymme för skattesänkningar och förbättringar för de sämst ställda pensionärerna. Dessutom är det lättare att genomföra satsningar på infrastrukturen. Det viktigaste på kort sikt är att förbättra vägarna, inte minst i Norrbotten. På lite längre sikt är det Norrbothniabanan som gäller.Peter Eriksson, Kalix (mp):- Regeringen förefaller ha ett underförstått mål att öka utanförskapet och därmed minska tryggheten i Sverige. Man försämrar ekonomin för sjuka och för arbetslösa. Sjuka människor ska tydligen jobba i stället för att vara sjuka för att kunna försörja sig. De satsningar man talar om till hösten är bara struntprat, de allra flesta pensionärerna får ingen del av detta och i stället ökas klyftorna i samhället. När det gäller infrastrukturen så tar man pengar från banverket och lägger dem på vägarna. Det finns ju pengar så man skulle kunna göra så mycket mer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!