Bucht nobbar bud om obs-platserna
Ta bort alla obs-platser i Haparanda och låt kommunen vårda patienterna. Om det införs betalar landstinget två miljoner kronor per år som bidrag. Det här budet lämnade landstingsrådet Kent Ögren till Haparandas kommunalråd Sven-Eric Bucht för några veckor sedan. Bucht sade nej.
Bucht säger att det skulle medföra en besparing på 1,5 miljoner kronor per år för landstinget för en verksamhet som kostar mellan sju och åtta miljoner kronor. Men Kent Ögren accepterade inte motbudet. Till Kuriren säger Ögren att det förslag som han presenterade för Bucht liknar den så kallade Arjeplogsmodellen. Den innebär att landstinget betalar kommunen för fyra obs-platser som finns på sjukhemmet. Ögren lyckades alltså inte nå en överenskommelse med kommunalrådet Bucht när det gäller obs-platserna. Men landstingsrådet ger sig inte, på torsdag i nästa vecka ska frågan upp till beslut i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde. Men några handlingar har inte skickats ut till landstingsfullmäktiges ledamöter. Den enda information som ledamöter och allmänhet fått är en rubrik i möteshandlingarna som talar om "återremitterat ärende: utveckling av den palliativa vården samt översyn av vårdplatserna i länet." Därför är det inga andra än ledningen som vet hur förslaget ser ut. - Vi lägger fram vårt förslag inför ett extra styrelsemöte på torsdag förmiddag innan fullmäktiges sammanträde, säger landstingsrådet Kent Ögren. Frågan om obs-platserna har engagerat och engagerar många människor. Borde inte de och landstingsfullmäktiges ledamöter få se förslaget i god tid innan sammanträdet så de hinner sätta sig in i det? - Allting är känt så det behövs inte, säger Ögren. I höstas försökte du och övriga landstingsledningen driva igenom förslaget att ta bort obs-platserna i Haparanda. På grund av motstånd från fyra s-ledamöter lyftes frågan bort från dagordningen.
Vad är det som säger att ni får igenom förslaget den här gången? - Vår distriktsstyrelse har sammanträtt och behandlat frågan om obs-platserna. Och de har beslutat att alla socialdemokratiska ledamöter måste följa ledningens förslag. Därför är jag övertygad om att vi kommer att få igenom det, säger Kent Ögren. Kuriren har talat med de fyra socialdemokratiska landstingspolitiker som i höstas motsatte sig nedläggning av obs-platserna. Samtliga står kvar vid sin inställning. Det gäller bland andra Kenneth Nilsson. - För mig var det självklart att i höstas slå vakt om obs-platserna i Haparanda eftersom vi har kopplat den frågan till utvecklingen av sjukvården i Kiruna. Min inställning baseras bland annat på beslut i Kiruna arbetarekommun. - Därför har det ingen betydelse för mig om distriktsstyrelsen uttalat sig i frågan, jag står kvar vid min ståndpunkt, säger Kenneth Nilsson. Förvånade
Han uttalar förvåning över att landstingsledningen tänker driva igenom beslut i frågan på torsdag i nästa vecka. - Vi ledamöter har inte hört någonting om den utredning som landstingsledningen gjort när det gäller obs-platserna. Och så kommer man plötsligt med ett förslag som vi inte får reda på vad det innehåller förrän strax innan landstingsfullmäktiges sammanträde. Det känns märkligt, säger Kenneth Nilsson. Liknande åsikter uttrycker de tre andra socialdemokrater som också motsätter sig nedläggning av obs-platserna i Haparanda: Marléne Haarala, Gunder Hietala, och Jörgen Lövgren.
Obs-platserna i Haparanda
I höstas försökte landstingsledningen ta bort de nio obs-platserna i Haparanda. Man motiverade planerna med att Haparanda inte är någon glesbygd. Dessutom kopplade man ihop indragningen av obs-platserna med en satsning på palliativ vård, vård i livets slutskede.
Landstingsledningen hade tänkt att beslut i frågan skulle fattas på landstingsfullmäktiges sammanträde i november 2007. I sista stund lyftes frågan bort från dagordningen. Det motiverades med att ärendet måste kompletteras med ytterligare en utredning. Den egentliga orsaken var motsättningar inom den socialdemokratiska gruppen, fyra ledamöter sade att de skulle rösta mot en nedläggning av obs-platserna. Och utan deras röster vinner inte landstingsledningen en omröstning.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!