Brygglösa badplatser upprör badsugna

Luleås badplatser saknar bryggor. Beslutet är fritidsförvaltningens och har väckt reaktioner bland badgästerna.
- Idioter har alltid funnits, men ska vi bara ge upp? säger en kritisk Per Öhman om skadegörelsen.

Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Luleå2011-06-17 06:00

Efter en drunkningsolycka på Arcusbadet i fjol togs beslutet. Bryggorna skulle bort från badplatserna i Luleå. Skaderisken var för hög.

- Det är vanligt att glas finns på botten. I Trolltjärn hittades järnrör nedstuckna. Vems fel är det om badgäster dyker på dem? Jo, kommunens, säger Roger Wikström, områdeschef på fritidsförvaltningen i Luleå.

Per Öhman bor på Bergnäset och har tillsammans med familjen varit en flitig användare av badplatsen Trolltjärn. Han vill att bryggorna ska återvända och menar att det handlar om mänskligt ansvar

- Det är väl inte bryggornas fel om olyckor sker, det handlar om att ta ansvar över sig själv och sina barn. Klart att det är läskigt om det finns järnrör på botten. Det är olyckligt och oacceptabelt men vad är rimligt? Idioter har alltid funnits, ska vi bara ge upp? säger han.

Per Öhman berättar att Trolltjärn har blivit tråkigare och tappat besökare på grund av bryggans frånvaro. Han tror att risken är att barnen blir stillasittande i stället för att röra på sig.

- Bryggor betyder mycket. Det är fantastiskt roligt, en lekplats för de äldre och en trygghet för de yngre, säger han och syftar på den så kallade H-brygga som tidigare fanns i Trolltjärn.

Att ungdomarna skulle välja bort badaktiviteter som konsekvens av att de är utan brygga har Roger Wikström svårt att se.

- Det tror jag inte. Vill ungarna bada så gör dem det. Titta hur det ser ut utomlands, hur många bryggor finns det där?

Dykare behövs
Per Öhmans förhoppning är att kommunen ska överväga beslutet och hitta åtgärder till problemet kring bryggorna. Något Roger Wikström menar blir för dyrt.

- I så fall skulle det behövas en dykare som varje morgon besiktar området under bryggorna. Det går bara inte, säger han.

Ett svar Per Öhman inte är nöjd med.

- En kommun av Luleås storlek borde kunna hantera det på något sätt utan att ta till något så drastiskt som dykare. Det är att hårdra det, säger han.

Det finns tio badplatser i Luleå.

Lulsundet och Gültzaudden har fått behålla sina bryggor. Dem är handikappsanpassade och har räcken för att förhindra att besökare ska ramla eller dyka i vattnet.

H-brygga: Formad för att skydda badgästerna från att komma för långt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!