Bryggeriets ägare efter det nya beskedet om alkoholskatten

Bottenviken bryggeriets ägare var extatiska efter beskedet om att ölskatten kommer att sänkas för mikrobryggerier i Sverige. För Kuriren berättar de vad den nya satsningen från regeringen kommer att innebära för bryggerier som deras.

Det nya beskedet glädjer bryggeriägarna Joakim Nilsson och Mattias Bergström.

Det nya beskedet glädjer bryggeriägarna Joakim Nilsson och Mattias Bergström.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-09-05 01:05

Det var under tisdagen som Tidöpartierna meddelade att alkoholskatten på öl kommer att sänkas för bryggerier i Sverige. Beskedet som ska genomföras i början av juli 2025, har väckt känslor från mikrobryggeriet Bottenvikens bryggeri i Luleå, som berättar om vad den nya sänkningen skulle innebära för deras verksamhet.

– Man kan knappt tro att det är sant, säger ägaren Mattias Bergström.

– Vi har båda två varit väldigt drivande i den här frågan genom olika föreningar så att nu se det bli verklighet känns otroligt bra.

De nya kraven som regeringen har lagt fram är att punktskatten på alkohol kommer att sänkas för bryggerier som producerar mindre än tre miljoner liter öl per år, vilket är långt ifrån vad Luleåborna producerar själva.

undefined
Under åren har bryggeriet gått från att manuellt fylla sina flaskor till att nu använda maskiner som gör att de kan producera ett flak (24 burkar) per minut.

– Det är inte så högt i tak som vi hade hoppats på för vi hade mer tänkt att sex miljoner kändes rätt, sen att det inte påverkar oss så mycket då våran produktion ligger på 100 000 liter per år är en sak, men det påverkar större bryggerier, säger ägaren Joakim Nilsson.

Mattias Bergström förklarade att de nya bestämmelserna kan hjälpa vända på en bransch som håller på att dö.

– Vi har gått på knäna och går till vis del fortfarande på knäna tillsammans med en bransch som behöver en differentierad alkoholskatt för att inte sakta dö en långsam död, säger Mattias Bergström och fortsätter:

– De nya bestämmelserna kan på sikt göra att vi kan anställa fler och framför allt kunna ha ett år utan röda siffror i slutet, för det går inte att driva ett företag hur länge som helst som bara går minus.

undefined
Bottenvikens bryggeri är länets äldsta sedan Joakim Nilsson och Mattias Bergström startade det 2013.

Joakim Nilsson:

– Jag tror det finns jättemånga bryggerier i Sverige som jobbar och jobbar och det blir aldrig någonting utöver det som krävs för att hålla sig flytande. Att till exempel anställa någon till eller beställa en viss utrustning kan vara skillnaden på att verkligen få fart ekonomiskt men det har helt enkelt inte varit möjligt för många bryggerier, men nu kommer det att vara det.

Hur har er verksamhet förändrats sedan beskedet om att gårdsförsäljningen kommer till Sverige?

– Vi har lite kritik där att ge då vi tycker det är lite försiktigt gjort kopplat till vilka mängder som får säljas och så vidare, men i slutändan tycker vi om att vi får det till Sverige då det öppnar fler dörrar. Men vi kommer få se hur det går för antingen blir det jättebra eller så kommer ingen använda det för att begränsningarna är för tunga, säger Mattias Bergström.

Joakim Nilsson:

– Gårdsförsäljningen i sig är inget som räddar branschen. Men däremot så är det ett jättestort steg för turistnäringen och andra delar som att öppna upp för en helt ny rad med evenemang. I slutändan är det som verkligen hjälper oss den differentierade alkoholskatten som nu ska bli verklighet.

undefined
Bottenvikens bryggeri säljer även gin som de tillverkar i samma lokaler för öltillverkningen. Mattias Bergström är en av ägarna.

Vad kan ni se fem år i framtiden om sänkningen av alkoholskatten och gårdsförsäljningen blir en succé?

– För oss på en femårsplan så kommer vi upp i 500 000 liter vilket är vårat mål. Nu säljer vi endast lokalt så vi siktar på att ha 250 000 liter värt av försäljning i Sverige och lika mycket på export. Sen rent personalmässigt så är vi sex engagerade i bryggeriet vilket vi siktar på att öka till 12 till 15 om fem år. Målen skulle bli lättare att genomföra om båda besluten fungerar väl, säger Mattias Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!