Som företrädare för brukarrådet Leva driver de patienters och anhörigas intressen.
- Jag har 23 år av drogfrihet bakom mig och Tomas har gjort sin egen resa. Vi har resurser utifrån den kunskap vi bär, utifrån våra upplevelser, som vi tycker ska tillgodoses av samhällets aktörer, säger Greger Björklund.
Brukarrådet framför ofta synpunkter till representanter för landstinget och kommunerna. Ofta vinner de gehör, tycker de. Alla tycks ense om att samarbetet mellan primärvård, specialistpsykiatri och kommunal sjukvård måste bli tajtare.
Kostar pengar
Men det kostar pengar att rätta till brister. Därför upprörs de över nyheten att länet går miste om nio miljoner kronor i statliga stimulansmedel.
- Jag tänkte direkt: vilka får betala priset för det här? Jag ser tragedier framför mig, för oss är det en katastrof. Det bromsar upp arbetet med att förbättra vården, säger Greger Björklund.
Otydligt samarbete
Enligt Socialstyrelsen är ansvarsfördelningen i överenskommelsen mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna för otydlig för att klara kraven för stimulansmedel.
- Det här är miljoner som kunde ha använts för att förbättra samarbetsformerna. Då väljer man i stället att inte ge pengar alls. Det är så bakvänt det kan bli, säger Tomas Häggström.
- Man måste se till de små människorna i stället för till teknikaliteter, säger Greger Björklund.
Höja statusen
Om länets psykiatri inte håller måttet borde det snarare tillföras mer pengar, menar brukarrådet. Tomas Häggström gör en jämförelse med hjärtsjukvården.
- Jag fick en hjärtinfarkt och inom en timme var det över. Jag kom till sans och hade massor av läkare omkring mig. Man räddade mitt liv. Vi har utvecklat en jättebra hjärt- och kärlsjukvård. Man skulle önska att människor som tagit en överdos behandlades med motsvarande resurser, säger han och fortsätter:
- Säg att man hittar en hundralapp i rännstenen som är tillknycklad, smutsig och sliten. Den är fortfarande värd 100 kronor. Så är det med oss, vi är lika mycket värda.