Så kan kommunen hjälpa Brottsofferjouren – nytt avtal utreds

Socialförvaltningen ska utreda om Luleå kommun kan teckna avtal med Brottsofferjouren. "Vi är hoppfulla" säger Veronica Nordlund på Brottsofferjouren.

Veronica Nordlund, verksamhetsledare på Brottsofferjouren är hoppfull att Luleå kommun ska teckna avtal med föreningen, som innebär ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd.

Veronica Nordlund, verksamhetsledare på Brottsofferjouren är hoppfull att Luleå kommun ska teckna avtal med föreningen, som innebär ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd.

Foto: Gustav Nilsson Bucht

Luleå2024-08-28 05:00

Som vi tidigare har berättat har Brottsofferjouren tvingats till kraftiga nedskärningar sedan verksamhetsbidraget från Luleå kommun dragits ned av kultur- och fritidsnämnden. Nu hoppas verksamhetsledare Veronica Nordlund att kommunen ska teckna avtal med Brottsofferjouren, som innebär att föreningen får en stabilare ekonomisk grund att stå på.

– Vi för en dialog med Luleå kommun om det här så vi är hoppfulla att det kommer att bli av, säger Veronica Nordlund, verksamhetsledare för Brottsofferjouren Norrbotten. 

Socialnämndens ordförande Bodil Wennerbrandt Sevastik har gett socialdirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för att kommunen ska teckna ett IOP-avtal med Brottsofferjouren. IOP står för idéburet offentligt partnerskap och är en avtalsmodell mellan offentlig sektor och idéburna organisationer.

Ett IOP-avtal skulle innebära att Brottsofferjouren ges ekonomisk ersättning för att överta ansvaret för vissa uppgifter.

– För att kunna finnas på plats och möta invånarna och andra professionella inom Luleå kommun så krävs det ju resurser. För att kunna ha resurser på dagtid så måste det finnas finansiering för att kunna avlöna personer som jobbar med de här sakerna, säger Veronica Nordlund. 

Att socialförvaltningen nu ska utreda ett IOP-avtal med Brottsofferjouren innebär inte per automatik att ansvaret kommer att flyttas över från kultur- och fritid till socialförvaltningen betonar socialnämndens ordförande.

– Ingenting är sagt ännu att det hamnar på socialförvaltningen, det vet vi inte. Men i nya socialtjänstlagen så kommer socialförvaltningen att ta hand om det här med brottsförebyggande arbete, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).

Den nya socialtjänstlagen väntas träda i kraft i juli 2025. 

I utredningsuppdraget ingår att identifiera vilka uppgifter som lämpar sig att föra över till ett IOP-avtal, vad avtalet ska innehålla och hur det ska finansieras samt vilken förvaltning inom Luleå kommun som är bäst lämpad att ansvara för det. Utredningen ska också jämföra med andra kommuner som tecknat IOP-avtal med Brottsofferjouren. Boden och Pajala har tecknat IOP-avtal med Brottsofferjouren Norrbotten. 

– Vi har aldrig haft ett IOP-avtal tidigare inom socialförvaltningen. Vi behöver titta på gränsdragningen mellan oss och myndigheten, vad kan vi lämna över när det gäller stöd till brottsoffer, säger socialdirektör Gabriella Sjöström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!