Skogs- och sågverksägaren Karl Hedin utkom 2015 med boken "De jagade jägarna" om Lillhärdalsfallet, där fem jägare som misstänkts för tjuvjakt på varg till sist friades av hovrätten. Den 69-årige miljardären är känd som en ivrig jägare, men även som vargmotståndare. Han är kritisk mot Sveriges rovdjurspolitik och har gett uttryck för åsikten att myndigheter utövar maktmissbruk mot landets jägare.
Sedan i höstas är han brottsmisstänkt i en uppmärksammad jakthärva i Västmanland. Fem män misstänks för att illegalt ha jagat och dödat varg, lo och kungsörn, men Hedin förnekar brott. Han satt häktad i drygt en månad innan han släpptes i slutet av november.
– Han är fortfarande i allra högsta grad misstänkt för brott. Men på det stadiet ansåg jag inte att han på fri fot kunde försvåra utredningen, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Lars Magnusson, som ska försöka väcka åtal innan sommaren.
Utredningen om grovt jaktbrott och jakthäleri, brott som kan ge upp till fyra års fängelse, pågår. Trots det har Karl Hedin bjudits in till LTU för att tala om rovdjurspolitik inför ett förväntat stort antal åhörare. Bakom står två studentföreningar. Eric Danielsson, ordförande i Moderata studenter Luleå, säger att rovdjursdebatten är intressant och att Karl Hedin efterfrågats av jaktförbunden i Luleå.
– Det ska vara relevanta event som är lite uppe i luften och skapar debatt helt enkelt. Vi står inte bakom någon brottslighet, det gör vi absolut inte, säger han.
Studentföreningen Aurorums ordförande Niklas Törnå svarar via sms att han tappat rösten och inte vill intervjuas på telefon. Han skriver att syftet inte är att hålla debatt. Ingen motpart kommer alltså vara med för att balansera bilden.
"Det är ingen debattkväll, utan en talarkväll. Alla är välkomna att delta och ställa frågor, men vi har inte bjudit in någon utöver Karl Hedin som förväntas vara med på scenen. Vi anordnar paneldebatter och politikkvällar där debatt får ett mer naturligt inslag."
Talpunkterna är rovdjurspolitik, vargens historia i Sverige och Karl Hedins bok.
"Jag kan dock tänka mig att många i publiken har frågor om rättsprocessen som han för närvarande är mitt uppe i. Då kan jag spekulera i att han kommer använda sin demokratiska rättighet – liksom i rättssalen – att bedyra sin oskuld", skriver Törnå.
Han skriver att de har varit i kontakt med lokalansvariga på LTU, men de funderar på att flytta evenemanget till en större och mer central lokal för att det är så stort intresse.
Det är inte vanligt att bjuda in misstänkta för grov kriminalitet under pågående polisutredning. Hur resonerar ni?"Vi anser att misstänka är oskyldiga till dess att en fällande dom har utdömts. Jag kan bara hålla med dig om att det inte tillhör vardagligheterna att personer av så stort intresse kommer till Luleå."
LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn har bett om att få återkomma för kommentarer.