– Det är ofta tidsödande brottsutredningar där vi måste invänta utredningar från andra myndigheter, förklarar Andreas Nyberg, gruppchef för miljöbrottsenheten.
När det gäller tågolyckan i Bastuträsk den tredje januari 2018 startades fem parallella utredningar. I förra veckan lämnade Statens haverikommission fram sin slutrapport, där utredaren lägger fram sin teori att en nedisad växel var orsaken till urspårningen som kostade en 50-årig mans liv.
Haverikommission föreslår att Transportstyrelsen i samarbete med Arbetsmiljöverket ska undersöka en säkrare utformning av arbetsplatsen och efterlyser förbättrade rutiner för snöröjning.
Dödsolyckan i Bastuträsk utreds också av Arbetsmiljöverket, Trafikverket, Polismyndigheten i Norrbotten samt Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Förundersökningen leds av åklagare från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som tar ställning om eventuellt åtal mot arbetsgivaren.
Enligt sektionschef Nadja Lukin är Arbetsmiljöverkets utredningar i slutskedet i samtliga fall utom ett. Dödsolyckan i Kalix har avskrivits som en olyckshändelse.
Miljöåklagare Stig Andersson är förundersökningsledare i två av fallen. Utredningen kring dödsolyckan i Pajala uppges vara i ett inledande skede, där den tekniska undersökningen har avslutats. Det har inte hittats något tekniskt fel på fordonet.
Han är fåordig rörande höstens dödsolycka i LKAB:s kulsinterverk i Svappavaara.
– Vi har hållit förhör med vittnen. Nu planerar vi att utöka förundersökningen. I övrigt vill jag i det här skedet inte kommentera arbetet, säger miljöåklagare Stig Andersson.