Första kvinnliga landshövdingen – nu omgiven av kvinnor

Hon bröt en nära 400-årig tradition av manliga landshövdingar. Lotta Finstorp har varit norrbottning i tre år och stortrivs. Norrbottens-Kuriren träffar henne för en stor intervju om jämställdhet. "Så länge kvinnor drömmer om att vara med i Paradise Hotel har vi långt kvar", säger hon.

Lotta Finstorp om jämställdhet: "Så länge man tycker det är bra att vara ett objekt, så länge kvinnor drömmer om att vara med i Paradise Hotel har vi långt kvar".

Lotta Finstorp om jämställdhet: "Så länge man tycker det är bra att vara ett objekt, så länge kvinnor drömmer om att vara med i Paradise Hotel har vi långt kvar".

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-03-08 05:00

Kalendern är uppbokad för lång tid framöver men hon tar sig tid för en intervju inför Internationella kvinnodagen (8 mars).

Vi möts på ett av Luleås kaféer i stadens avtagande lunchmyller och landshövding Lotta Finstorp beställer in en läsk utan socker.

undefined
"Jag hade aldrig varit där jag är om det inte varit så att fem äldre män lyfte fram mig", säger Lotta Finstorp och blir märkbart rörd när hon berättar om tiden som kommunalråd i Flen.

Jämställdhet ligger henne varmt om hjärtat och är ett prioriterat område för länsstyrelsen. På frågan om hon kallar sig själv för feminist dröjer svaret.

– Det där har jag verkligen funderat på. Jag är nog det på mitt eget sätt. Jag är verkligen för ett jämställt samhälle. Svaret är ja, om det innebär att kämpa för kvinnors rättigheter. Jag är tacksam för de som verkligen har varit drivande, de som var feminister från början och vågade stå på barrikaderna. Utan de hade vi inte var där vi är i dag, säger hon.

Firar du Internationella kvinnodagen?

– Min förhoppning är att vi inte behöver ha den, att när mina barnbarn vuxit upp och är kvinnor så är jämställdhet på riktigt. Men så länge det inte är så fyller den en viktig funktion.

Arga, outbildade män på skoter, med snus under läppen och en unken kvinnosyn som tagen ur filmen Jägarna. Det är en bild av Norrbottens län som Lotta Finstorp vill ändra på.

– Sök på Norrbotten och det kommer upp bilder på ensamhet och snö.

Du har bott här i tre år, vad är din bild av länet?

– Den är otroligt mångfacetterad. Vi har allt. Kust, fjäll och djupaste sjöar. Högkvalitativ forskning, ett otroligt bra universitet. Vi är de som går före i en gröna omställningen. Jag kan inte ta emot så många som vill komma och titta på "green wonder", vi får tacka nej.

I ljuset av de stora investeringarna i Norrbotten menar hon att jämställdhet är en överlevnadsfråga. Hon pratar om en jämställd samhällsomvandling och utmaningen i att få folk att stanna kvar i norr, eller flytta hit för den delen.

Den som söker jobb i Norrbotten kanske söker utrymme i livet, men inte ensamhet, menar hon.

– Vi måste alla hjälpas åt. Vi måste försöka motverka nidbilden av vad vi är. Det är vi som levererar till statskassan, som är guldkalven för staten.

undefined
Landshövdingen tog över ordförandeskapet i Jämställdhetsdelegationen som firar 20 år i år. Manliga företrädare har tidigare delegerat uppdraget till länsrådet.

Landshövdingen är myndighetschef över 350 medarbetare på länsstyrelsen i Norrbotten – statens förlängda arm ute i landet. När Lotta Finstorp klev på uppdraget hade posten förvaltats av män i 382 år. 

Norrbotten var sist ut i Sverige med en kvinnlig landshövding.

Hur kändes det att ta sig an uppdraget?

– Jag är säker på att regeringen utsåg mig för att jag är kompetent nog för att kunna hantera ämbetet. Jag är väldigt stolt över att jag blev den första kvinnan.

Varför dröjde det så länge, tror du?

– Jag tror det varit så här: "Vilken man ska vi ta?". Slentrian. Det var en manlig maktstruktur som var tydligare än i dag. Typ, "det är så mycket gruvor, det är så tungt, då måste det vara en man".

Hur skulle du summera åren i Norrbotten hittills?

– Jag har nog aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv (skratt). Det är en ynnest att få bo och leva här.

Förordnandet som landshövding löper fram till 30 november 2025. Då fyller Lotta Finstorp 67 år.

– Jag hoppas jag kan få förlängt till 69 år. Jag trivs fantastiskt bra i Norrbotten. Det är människorna, entreprenörskapet, ni är vana att lösa saker. Jag gillar det, det är som att komma hem.

undefined
Februari, 2021. Lotta Finstorp tillträdde som landshövding med män i långa rader på väggen. Bilderna är porträtt på tidigare landshövdingar.

Förändringens vindar blåser. Länsstyrelsens ledningsgrupp består sedan två år tillbaka av fem kvinnor och en man. Landshövdingen, länsrådet samt tre avdelningschefer och en kommunikationschef.

Är du nöjd med det?

– Nej, det är aldrig bra när det blir en övervikt åt något håll. Men man kan vara stolt över det också. Det är dubbelt det där.

Det är övervägande män som har varit länsråd genom tiderna, fram till för drygt två år sedan då Katarina Ljunggren tog över vid Finstorps sida. Ljunggren har en bakgrund som nationalekonom och varit anställd på myndigheten sedan 1998.

Länsstyrelsen består till större del av kvinnor ute i verksamheten; 63 procent av medarbetarna är kvinnor, 37 procent är män. För 20 år sedan var det 56 procent kvinnor, och 46 procent män.

– På senare år har det blivit en stor förskjutning till fler kvinnor. Jag tror det har att göra med att fler kvinnor går på universitet. Vi söker personer som har akademisk utbildning, säger Lotta Finstorp.

Vad har du för råd till arbetsplatser som vill jobba med jämställdhet, att få till en förändring?

– Det innebär att man måste träda åt sidan. Om man vill det här på riktigt. Blir det fler kvinnor i maktpositioner, då blir det fler kvinnor som kommer upp. 

– Jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det är först när männen kliver fram och ser att vi måste vara ett jämställt samhälle som det kommer bli förändring. Och för det krävs mod.

undefined
"Bilden av Norrbotten är inte det jämställda länet. Det beror på att vi historiskt haft tung industri", säger Finstorp.

Lotta Finstorp har varit kommunalråd i Flen. När hon berättar om den tiden och den stöttning hon fick av män omkring sig blir hon märkbart rörd.

– Jag hade aldrig varit där jag är om det inte varit så att fem äldre män lyfte fram mig. De förstod att om partiet ska överleva i Flens kommun behövs kvinnor också. Jag var ensamstående mamma och de hjälpte mig med barnomsorgen. De har lyft mig hela vägen, det är så himla fascinerande. Och ovanligt. Jag var ju "Lotta från Flen". Det var nog bananskalet, säger hon.

När hon började som landshövding i Norrbotten fick hon en skriftlig hälsning från en av männen, som blivit närmare 90 år.

Sedan två år tillbaka är hon ordförande i Jämställdhetsdelegationen som firar 20 år i år. Den består av representanter från Region Norrbotten, länsstyrelsen i Norrbotten, Försvarsmakten, polisen, Sametinget, RF sisu Norrbotten, Norrbottens kommuner, Luleå tekniska universitet och näringslivet.

Delegationen sammanträder en handfull gånger per år.

Genom historien har landshövdingar lämnat över ordförandeskapet för Jämställdhetsdelegationen till länsrådet.

– Det tycker jag säger ganska mycket om hur man inte har lyft de här frågorna, säger Lotta Finstorp som valde att själv kliva in som ordförande.

En rykande färsk jämställdhetstrategi för Norrbottens län har tagits fram för åren 2024-2030 (se faktaruta).

undefined
Trivs i Luleå och Norrbotten. Jämställdhet är en av frågorna som länsstyrelsen driver. "Kvinnor har högre utbildning men färre maktpositioner. Det säger ganska mycket", säger Lotta Finstorp och kallar det maktobalans mellan kvinnor och män.

Vad är jämställdhet för dig?

– Att vi alla ska ha samma möjlighet och lika villkor att skapa vår framtid. Oavsett kön måste man ses som likvärdiga resurser i samhället.

– Så länge man tycker det är bra att vara ett objekt, så länge kvinnor drömmer om att vara med i Paradise hotel har vi långt kvar. Då får vi andra ta om alltihopa. Jag kan bli jättearg på sådant. Allt som exponerar oss kvinnor utifrån våra kroppar, och inte utifrån här (lägger handen på hjärtat) och inte här (lägger handen på huvudet), då känns det som att vi backar in i framtiden. 

Jämställdhet i siffror

Så jämställt är Norrbotten:

Vård av barn: 2022 tog 38 procent av männen VAB-dagarna. Kvinnorna tog 62 procent.

47,8 procent av kvinnorna har eftergymnasial utbildning. 30,4 procent av männen.

32 procent av alla fastigheter i Norrbotten helägs av kvinnor, 50 procent av män.

Andelen kvinnor som är chefer eller har ledande positioner i privata företag är 31 procent.

Kvinnor har mindre makt än män i Norrbotten, fastän kvinnor generellt har högre utbildningsnivå.

Prioriterade områden för att öka jämställdheten i Norrbotten är "en jämställd samhällsomvandling", "omfördela makten mellan män och kvinnor" samt "ökad upptäckt av mäns våld mot kvinnor och barn". 

Källa: Strategin Ett jämställt Norrbotten (2024-2030), länsstyrelsen i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!